Przepis na: Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska Z mięsem
Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska. Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • 500 ml zakwasu na żur *
  • 8 - 10 sztuk ziemniaków
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 6 g suszonych grzybów
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • szczypta cukru
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.

Notes
* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.

Caldo verde

Dziś zabieram Was do Portugalii kraju, którego ogromnym atutem są warunki pogodowe, krajobrazy, plaże i zabytki. Nie każdy jednak wie, jak wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych zup jest caldo verde - gęsta zupa z jarmużu, skropiona oliwą z oliwek, podawana w glinianych miseczkach. Spożywana jest na wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą, pomidorami i chorizo podsmażonym na wstępie, zalanym bulionem. Wybrałam tę drugą wersję. Zupa jest bardzo pożywna, konkretna i smaczna.

Barszcz ukraiński

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Zupa ogórkowa

Ostatnio robiąc moją ulubioną zupę zdałam sobie sprawę że nie dodawałam jej na bloga. Więc w końcu przedstawiam w mojej ulubionej wersji.

Zupa meksykańska

Jeżeli szukasz przepisu na pyszną, pożywną i treściwą zupę - ta zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością warzyw jest dla Ciebie! Zupa meksykańska. Pyszna zupa meksykańska z fasolą, kukurydzą i mięsem mielonym.

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Lubię zupy, a ogórkową wręcz uwielbiam. Zupa jest lekko kwaskowa, bardzo sycąca, zdrowa no i pyszna.  Tak więc dziś przepis na zupę ogórkową z ziemniakami i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć.