Przepis na: Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska Z mięsem
Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska. Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu. Sprawdzony przepis kulinarny!


Składniki Składniki

  • 500 ml zakwasu na żur *
  • 8 - 10 sztuk ziemniaków
  • 250 g wiejskiej kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 6 g suszonych grzybów
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • szczypta cukru
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.

Notes
* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa ogórkowa

Przepis na zupę ogórkową z jajkiem. Artykuł Zupa ogórkowa pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Tradycyjny krupnik

Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Węgierska zupa gulaszowa - Gulyásleves

Pyszna i aromatyczna zupa zachwycająca intensywną barwą oraz aromatem czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja i trudno się z nią nie zgodzić.

Grochówka wojskowa

Najlepsza grochówka to grochówka wojskowa - jest to rzecz oczywista i bezsporna. Grochówka wojskowa musi być gotowana na wędzonych kościach, bez żadnej włoszczyzny, ale z dużą ilością majeranku, no i koniecznie kawałek kiełbasy. Taką grochówkę lubię najbardziej i chociaż nigdy w wojsku nie byłam to taką właśnie znam z festynów i pikników, a w późniejszym czasie z własnej kuchni. Mój idealny przepis na grochówkę wojskową - wypróbujcie i oceńcie.

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem

Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna!

Szczi - rosyjska zupa

Przepis na zupę Szczi. Danie z kuchni rosyjskiej. Pyszna, rozgrzewająca i niezwykle sycąca. Najczęściej podaje się ją z kaszą gryczaną lub warzywnymi albo grzybowymi pierożkami. Ja przygotowałam dzisiaj wersję z kiełbasą. Bardzo przypomina nasz polski kapuśniak. Mój mąż zajadał ją ze smakiem! Polecam!