Przepis na: Zupa ala lasagne

Zupa ala lasagne Z mięsem
Zupa ala lasagne

Lasagna to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni włoskiej. Dzisiaj przepis na lasagne w zupełnie nowej odsłonie. Zapraszam was do wypróbowania przepisu na zupę ala lasagne. Sycąca i pyszna zupa pełna aromatu świeżej bazylii i parmezanu.


Składniki Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej **
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz czarny
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 150 g grana padano
  • 125 g mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tradycyjny krupnik

Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Azjatycki bulion z wolnowaru

Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz po blenderze, najczęściej wykorzystywany sprzęt w naszej kuchni. Wracając jednak do przepisów - w najbliższym czasie będzie na naszym blogu wolnowarowo, trochę azjatycko, nieco europejsko, wyjątkowo aromatycznie i.... bardzo, bardzo smacznie. Mam nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu.

Zupa rybna na filetach z mintaja

Zupa rybna na filetach z mintaja to pyszna alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej gotowanej na rybach słodkowodnych, często gotowanej na rybich głowach i ościach. Moja propozycja zupy rybnej jest lekka, ale pożywna, a smakiem bardziej przypomina rosół rybny z aromatycznym kminem rzymskim niż charakterystyczną zupę rybną. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym, doprawiona wspomnianym kminem i dużą ilością koperku, a dodatkowo oczywiście rybka - filet z mintaja w smacznych kawałkach bez ości. Rewelacyjny smak i aromat.

Żurek nie tylko na Wielkanoc

Przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na Wielkanocnym stole. Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach. Artykuł Żurek nie tylko na Wielkanoc pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Tradycyjny krupnik staropolski

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Lubię zupy, a ogórkową wręcz uwielbiam. Zupa jest lekko kwaskowa, bardzo sycąca, zdrowa no i pyszna.  Tak więc dziś przepis na zupę ogórkową z ziemniakami i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć.