Przepisy paolineczka

Biszkopt z pianką truskawkową

Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie.

Naleśniki z jogurtem i truskawkami

Moja propozycja na pyszne śniadanko. Trzeba korzystać z  pełni sezonu truskawkowego.

Sos alla meksykański z mięsa z rosołu

Pyszny i prosty sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu.  U mnie są to skrzydełka z indyka.

Pavlowa – truskawkowa

Kolejna odsłona mojej wersji Pavlowej . Tym razem truskawkowa – truskawkowa beza, masa truskawkowa i truskawki Mniam!

Ciasteczka "Gąski"

Ciasteczka gąski są u mnie w rodzinie od pokoleń. Są świetnym pomysłem na wykorzystanie żółtek, które gdzieś nam zostają. Ciasteczka są bardzo smaczne, a im dłużej leża tym są smaczniejsze.

Smażony biszkopt z owocami

Takie śniadania jak to mogę jeść codziennie, a co tam, że pójdzie w boczki. Takie śniadanko bądź deserek możemy przygotować razem z naszymi pociechami, które będą miały świetną zabawę – a potem jak smakuje!!

Ciasto "Prostotka"

Jest to ciasto szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ jest to biszkopt czekoladowy z owocami: truskawkami, brzoskwiniami i gruszką, udekorowane bitą śmietaną. Raz dwa trzy i gotowe – ale jakie smaczne!

Pavlova – kakaowa z kremem budyniowym i owocami

Moja pierwsza w życiu Pavlova – lecz oczywiście lekko zmodyfikowana – jest kakaowa, wypełniłam ją kremem kakaowym z budyniu i ozdobiłam malinami i borówkami. Wyszło bardzo smacznie – a mamie – bo to dla Niej z okazji Dnia Mamy smakowało najbardziej.

Prażonki

Prażonki to danie znane na śląsku – skąd pochodzę. Choć stają się one coraz bardziej znane i w innych regionach Polski. Choć moi rodzice z uśmiechem wspominają wakacje nad naszym pięknym morzem z około 20 lat temu, gdzie oczywiście zabrali ze sobą specjalny żeliwny garnek do przygotowania prażonek – ludzie przechodni zastanawiali się „Co Ci biedacy robią? Muszą aż wodę gotować w garnku na ogniu?”. Prażonki to danie składające się z ziemniaków, boczku wędzonego, kiełbasy oraz cebuli.

Sos „po niedzielny”

Dlaczego "po niedzielny"? Ponieważ jest przygotowany na bazie mięsa z niedzielnego rosołku – u mnie najczęściej jest to wielkie skrzydło z indyka. Dodałam do niego cebule, pomidorki i powstał świetny sos. Wypróbujcie sami!!

Drożdżowiec z gruszką i kruszonką

Kocham ciasta drożdżowe. Za swą prostotę i smak. Dziś proponuje Wam drożdżowca z gruszką oraz kruszonką . Połowa ciasta została przez nas spałaszowana zanim zdążyła dobrze ostygnąć.

Karpatka o smaku krówki

Karpatkę każdy zna. Ale o smaku krówki? Chyba już mniej do tradycyjnej masy budyniowej postanowiłam dodać masę krówkową. Wyszło pysznie.

Chleb tygrysi z nasionami chia i płatkami owsianymi

Pyszny domowy chleb pszenny z nasionami chia oraz płatkami owsianymi. Chleb ma nieziemsko chrupiącą skórkę – tygrysią. Zapraszam do wypróbowania przepisu bo  na prawdę warto – tak pysznego chleba nie znajdziecie w piekarni.

Zupa „wyborna”

Zupa pyszna – zrobiona z tego co akurat miałam pod ręką. Mój Fifi bardzo ją lubi – ja też.

Drożdżowe naleśniki

Jak dla mnie najlepsze naleśniki jakie jadłam. Robi się je na prawdę szybko . Są słodkie pulchniutkie – przepyszne. Wystarczy je posypać cukrem pudrem i już mamy wspaniały deser.

Młoda kapusta zasmażana

Czas świeżych i młodych warzyw czas rozpocząć. Dziś w propozycji młoda kapusta zasmażana idealna jako dodatek do drugiego dania.

Kurczak „Tom Kha”

Już jakiś czas temu dostałam pastę Tom Kha jednak w ogóle nie miałam na nią pomysłu – bo nigdy jej nie używałam. Ostatnio robiąc porządki w szafce z przyprawami wpadła mi w ręce owa pasta i musiałam coś wymyślić z jej wykorzystaniem bo koniec przydatności zbliżał się wielkimi krokami. Na obiad planowałam kurczaka… pomyślałam więc , że dodaj pastę do marynaty. Efekt ? Dla mojej rodzinki smaczny pomysł. Spróbujcie sami.

Barszcz czerwony – zabielany

Pyszny domowy barszcz zabielany. U nas podawany z ugotowanymi ziemniakami z dodatkiem przesmażonej cebulki…mmm….smak dzieciństwa.

Parzone ciasto ptysiowe – przepis podstawowy

Sprawdzony i niezawodny przepis na parzone ciasto ptysiowe. 

Wątróbka drobiowa w coli

Jeszcze jakiś czas temu gdy ktoś by się mnie spytał czy lubię wątróbkę drobiową powiedziałabym stanowczo NIE. Lecz po przygotowaniu tarty z wątróbką i ziemniakami według Jakubiaka – przekonałam się do niej. Ostatnio przygotowywałam ją tradycyjnie – smażoną na patelni z cebulką… lecz pod koniec smażenia tknęło mnie i dodałam odrobinę coli… i wiecie co… wyszło na prawdę smacznie.

Ptyśki

Pyszne mini ptysie – czyli Ptyśki z kremem budyniowym. Idealne na popołudniowe spotkania z przyjaciółmi, bądź błogie popołudnia spędzone przy książce z filiżanką herbaty.