Przepisy Pobitegarybarbary

Makaron z pomidorami

Makaron z pomidorami. Uwielbiam dania z makaronem. Obiad z wykorzystaniem makaronu robię często gdy nie mam czasu na długie siedzenie w kuchni a męska część mojej rodziny umiera z głodu (to niestety zdarza się bardzo często). Wystarczy wymieszać kilka składników z makaronem i już gotowe. Możliwości jest tutaj na prawdę wiele. W sezonie zimowym stawiam na ciężkie, gęste i sycące sosy. Latem natomiast w mojej kuchni wygrywają przede wszystkim świeże warzywa. Chcesz zjeść prosto, pożywnie i niedrogo? Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu na makaron z pomidorami i bazylią. Idealny przepis na obiad!

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną. W moim domu znowu zagościła zupa. W tygodniu zupy królują u mnie niemal codziennie. Nie ma to jak wrzucić wszystko co popadnie do jednego gara i czekać aż obiad zrobi się sam. Zupę kalafiorową od lat zawsze robiłam z ziemniakami. Czas jednak wypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam na przepis obiadowy!

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA

Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to na pewno zasmakuje wam ta wersja zapiekanki. Zapiekanka meksykańska jest syta, pikantna w smaku i ma przepyszny sos. Polecam na obiad lub na ciepłą kolację.

Zupa z ciecierzycą

Jako, że mimo nadchodzącej wiosny pogoda nas nie rozpieszcza zachciało mi się na obiad gorącej, sycącej zupy. Jak zrobić pyszną sycącą zupę, ale żeby była w wersji fit? Nie chciałam także, żeby zupa miała w sobie mięso, które nieco mi się przejadło. Kombinowałam, kombinowałam i wykombinowałam. Jako, że miałam w swoich zasobach kuchennych nadmiar ciecierzycy postanowiłam zrobić zupę właśnie z tym warzywem. Żeby nie tracić dużo czasu na gotowanie zupy ciecierzycę namoczyłam i ugotowałam dzień wcześniej. Jeśli to zadanie mamy już wykonane to zupę robi się na prawdę bardzo szybko. Jeśli ktoś woli zupę z ciecierzycą ale w wersji bardziej kalorycznej to zachęcam do spojrzenia tutaj.

Krem z buraków

Buraki - to warzywa, które uwielbiam pod każdą niemal postacią. Zwiększają odporność i zapobiegają anemii....bla bla bla. Na pewno to prawda ale ja jem je po prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą, stanowią też ciekawy dodatek do ciasta. Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem wyraźny w smaku. Zupa ma mało kalorii, a mimo to człowiek po jej zjedzeniu jest syty.

Placki marchewkowe z kaszą jaglaną

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Połączenie kaszy z słodką marchewką okazało się strzałem w dziesiątkę. Placki robi się na prawdę bardzo szybko, a przy tym składniki potrzebne do ich wykonania są tanie. Często robię takie placki, gdy na gotowanie nie mam zbyt wiele czasu. Po wypróbowaniu tego przepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam.

Brownie z kaszy jaglanej

Nie wierzyłam, że kiedyś to powiem. Tak, zdrowe słodycze mogą być na prawdę przepyszne. Teraz mogę to stwierdzić z czystym sumieniem. Kasza jaglana zagościła w mojej kuchni na dobre. Pokochałam ją w wersji wytrawnej, teraz przyszła pora na jej rozpracowanie w wersji słodkiej. Brownie z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba do jego zrobienia wcale wyszukanych składników. Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne (takie jakie powinno być brownie). Ma też jedną wadę, przyznaję nie potrafiłam poprzestać na jednym kawałku.

Kurczak z warzywami

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na danie w wersji fit. Myślę, że idzie mi z tym coraz lepiej, ponieważ każde kolejne danie smakuje mi bardziej niż poprzednie. Dania w wersji dietetycznej zaczyna nawet spożywać mój mąż a to jest już nie lada sukces (wierzcie mi na słowo). Jako, że ze względu na kaloryczność często w mojej kuchni gości drób, to muszę się nieźle nakombinować, żeby za każdym razem smakował nieco inaczej. Tym razem kurczaka przygotowałam w wersji potrawki, a nie sztuki mięsa jak ostatnio. Danie wyszło przepyszne i wyraźne w smaku. Można podawać je jako samodzielne danie, lub z makaronem.

Kurczak pod chlebową pierzynką

W niedzielę na mym stole po raz kolejny gościł kurczak. Mimo, że ostatnio nie jadamy innego mięsa ten typ mięsa mi się jeszcze nie znudził. W takiej formie mogłabym go jeść niemal codziennie. Nie spodziewałam się, że kurczak wyjdzie aż tak smaczny. Mięso z kurczaka zapiekamy w pomidorowym sosie. Jakby tego było mało przykrywamy pyszną chlebową kruszonką. Kurczak pod chlebową pierzynką z powodzeniem można podać na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych, czy rozkoszując się winem przy kolacji.  Mięso jest soczyste i kruche. Mogłabym go jeść więcej i więcej.... a to niestety nie wskazane.

Sernik na zimno

To nie prawda, że będąc na diecie nie można jeść słodkiego. W weekend pozwalam sobie na słodki podwieczorek. Szukam wtedy przepisów na różnego rodzaju ciasta czy ciasteczka w wersji fit. Przerabiam je po swojemu i wtedy z czystym sumieniem mogę się delektować takim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko. Do jego wykonania nie trzeba też  wielu składników, więc jest tanie w wykonaniu. Sernik na zimno polecam wszystkim łasuchom, szczególnie tym będącym na diecie.

Jajka faszerowane pieczarkami

Jest wiosna, za oknem słoneczna pogoda. Jak jest wiosna to jeszcze trochę i będziemy mieli Wielkanoc. Do wielkanocnych potraw, które co roku goszczą na moich stole dołączam faszerowane jajka. Za zwykłymi jajkami, gotowanymi na twardo nie przepadam - ale te, faszerowane  mogłabym jeść codziennie. Są przepyszne, łatwe do wykonania i tanie. Połączenie pieczarek, świeżego ogórka i natki pietruszki jest rewelacyjne. Jeśli zostanie Wam trochę farszu to z powodzeniem może posłużyć on jako pasta do chleba.

Krem z pietruszki

Jabłko, gruszka czy pietruszka? U mnie wygrała i pietruszka i gruszka. Powiem szczerze, że nie byłam do końca przekonana co do takiego połączenia smaków. Okazało się, że moje obawy były niepotrzebne. Krem z pietruszki wyszedł rewelacyjny w smaku. Gruszka i rozmaryn nadaje zupie niesamowitego, słodkawego smaku. Zupa jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Ryba ze szpinakiem

Ryba ze szpinakiem to danie znane i lubiane. Ja z wypróbowaniem tego połączenia smaków czekałam bardzo długo. To był mój błąd- postaram się go nie popełniać nigdy więcej. Danie to przyrządza się bardzo szybko. Wystarczy tylko pół godziny i obiad mamy gotowy. Ryba ze szpinakiem wyszła przepyszna. Jako, że połączenie szpinaku i pieczarek idealnie trafiło w mój gust w przypadku zapiekanki, to postanowiłam to zestawienie wykorzystać także tutaj. Ryba ze szpinakiem wyszła rewelacyjna; delikatna w smaku, aromatyczna. Polecam na szybki obiad lub kolację w wersji fit.

Wielkanocne roladki

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas więc najwyższy ustalić wielkanocne menu. Roladki z szynki idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest w środku. Seler, kwaśne jabłko i orzechy to połączenie idealne. Roladki są przepyszne, mają delikatny smak. Robi się je z tanich, łatwo-dostępnych składników ,a przy tym jeszcze robi  się je bardzo szybko. Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji.

Galaretka z wędzonym kurczakiem

Uwielbiam galaretkę drobiową. W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w Sylwestra i na Nowy Rok. Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na Wielkanoc. Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z jajkiem (użyłam przepiórczych).  Tym razem jednak postanowiłam nieco urozmaicić jej skład. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Galaretka wyszła rewelacyjna w smaku. Wędzony kurczak nadał jej bardziej wyraźnego smaku niż ten gotowany. Danie najlepiej smakuje polane sokiem z cytryny. Polecam!

Sernik z kratką

Serniki to chyba najbardziej uwielbiane przez wszystkich ciasta. Ja osobiście uwielbiam serniki ciężkie i wilgotne. Najlepiej, żeby miały jak najmniej mąki a jak najwięcej twarogu. Kilka już razy robiłam sernik z ziemniakami, teraz przyszła jednak pora, żeby wypróbować coś innego, nowego. Sernik przygotowany według tego przepisu wyszedł niezwykle delikatny i puszysty. Skórka pomarańczy i wanilia nadała mu wspaniałego aromatu. Sernik z kratką to ciekawa propozycja nie tylko na wielkanocny stół, ale i na inne różnego rodzaju przyjęcia.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Białą kiełbasę uwielbiam pod każdą postacią. Sama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Takie połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam.

Sos chrzanowy

Od lat w moim rodzinnym domu na wielkanocnym stole króluje sos chrzanowy. Jest to sos całkiem odmienny do znanego wszystkim i bardzo popularnego sosu tatarskiego. Może wszystkich zaskoczę, ale ja z kolei nie wiedziałam co to jest sos tatarski. Ja własnie bez sosu chrzanowego nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych. Podaję go z różnego rodzaju pieczeniami i wędlinami. Ma ostry, bardzo wyrazisty smak. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki sosu się przegryzły. Sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu i robi się go z łatwo dostępnych i tanich składników. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i na stałe zagości na Waszych świątecznych stołach.

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna wcale nie musi być nudna. Za pomocą dodania zaledwie kilku składników może stać się ciastem wyjątkowym i zaskakującym w smaku. Połączenie dojrzałych bananów i polewy zrobionej z krówek okazało się rewelacyjne. Babka dzięki bananom nie była sucha. Była mokra i wilgotna. Krówkowa polewa nadała jej oprócz tego bardzo ciekawego smaku. Ciasto jest przepyszne! Łatwa w wykonaniu obowiązkowa pozycja na wielkanocny stół.

Zupa szpinakowa

Zupę szpinakową przygotowywałam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych, bądź jako dodatek do zapiekanki. Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca. Prostota wykonania zadowoli osoby, które nie lubią siedzieć całymi dniami w kuchni. Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie.

Sałatka z rukolą

Ostatnio w mojej kuchni królują sałatki. Dzieje się tak i ze względu na pogodę - jak nadchodzi wiosna to mam ochotę na bardziej lekką kuchnie, jak i ze względu na chęć odchudzenia mojej kuchni. Sałatki bardzo chętnie robię je na śniadania lub na kolację. Pomagają mi przetrwać trudne chwile w odchudzaniu. Najważniejsze, że wypełniają żołądek nie mając dużo kalorii. Bez żadnych wyrzutów sumienia można sięgnąć po dokładkę. Sałatka z suszonymi pomidorami i sezamem to danie, którym z powodzeniem można poczęstować gości podczas różnego rodzaju uroczystości lub po prostu zaserwować ją do mięsiwa z grilla.

Klopsiki z kaszą jaglaną

Uwielbiam dania, które robi się bardzo szybko, a rodzina myśli że w kuchni spędziłam cały dzień. Kocham też potrawy, które są w wersji fit, a smakują one całej rodzinie i nie muszę gotować "na dwa gary". Takie właśnie są klopsy z kaszą jaglaną. Pyszne, mięciutkie i aromatyczne- zanurzone w pysznym kremowym sosie. Danie najlepiej smakuje podane z makaronem.

Cukinia faszerowana warzywami

Cukinię mogłabym jeść niemal codziennie. O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy (ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy. Cukinia rewelacyjnie smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem, którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też  jako dodatek do sałatek. Faszerowana cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Cukinia faszerowana warzywami jest przepyszna i mało kaloryczna. Polecam.

Bananowe placuszki

Ostatnio naszło mnie na różnego rodzaju placuszki. Zaletą tego typu dania jest to, że ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe - mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują banany  i kasza jaglana to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Placuszki wyszły przepyszne, delikatne w smaku. Można podawać je polane jogurtem naturalnym i posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na masło bananowe.

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama była niemal zmuszana, żeby piec je co weekend. Były delikatne i mięciutkie. Niemal rozpływały się w ustach. Z nadzieniami można było zaszaleć. Jednym razem były nadziane różaną konfiturą, innym razem ręcznie robionymi powidłami śliwkowymi. Jako, że obecnie takowych powideł nie posiadam, musiałam wspomóc się innymi konfiturami. Rogaliki drożdżowe to świetna propozycja na dzisiejszy dzień. Będą miłym podziękowaniem dla naszych dzieci za odwiedziny w dzisiejszym dniu. Często robię je także, kiedy spędzam weekend na działce. Nie trzeba się bawić w krojenie ciasta, pilnować uciekających papierowych talerzyków przygotowanych do ciasta. Daję sobie głowę uciąć, że zasmakują każdemu.

Zupa szczawiowa z faszerowanym jajkiem

Uwielbiam zupy. Wrzuca się do garnka co ma się pod ręką i już obiad na 2 dni gotowy. Zupa szczawiowa, to jedna z najprostszych i najtańszych (tym bardziej, jeśli się ma swój szczaw) zup jakie robiłam. W moim rodzinnym domu zawsze zupę szczawiową podawało się z ziemniakami, tym razem jednak postanowiłam ziemniaki pominąć a urozmaicić jajka. Dzięki napełnieniu ich farszem zupa zyskała oryginalny smak. Zupę szczawiową polecam szczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków.

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko. Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy.