Przepis na ciasto

Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami Biszkopty
Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce, truskawki, poziomki, wiśnie, maliny - co lubicie, bez problemów. Zapraszam!


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • Krem karpatkowy:
  • 750 ml mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 250 gramów masła w temp. pokojowej
  • Wierzch:
  • około 800 gramów owoców
  • 2 paczuszki galaretki
  • 800 ml gorącej wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Biszkopt z jabłkami

To ciasto przypomina mi dom rodzinny. Zawsze było pieczone, gdy pojawiały się pierwsze jabłka, aż do późnej jesieni.

Rolada A la Czarny las

Przepis powstał trochę na kształt popularnego tortu szwarcwaldzkiego z uwagi na podobne składniki. A więc w rzeczy samej będzie: ciemna gorzka czekolada, puszysty biszkopt,domowa konfitura jeżynowa, bita śmietana i wiśnie. Myślę, że z chęcią będziecie sięgać po ten przepis, gdyż efekt końcowy jest co najmniej wyborny.

Ciasto Smerfetka

Ciasto Smerfetka to pyszne ciasto składające się z biszkoptu, masy śmietanowo-serowej z galaretkami i bitej śmietany. Z czym kojarzy Wam się Smerfetka? Oczywiście z kolorem niebieskim. Środkowa warstwa ciasta jest właśnie w takim kolorku - ślicznym niebieściutkim i właśnie dlatego taka nazwa. Prawda, że nazwa pasuje? Natknęłam się na to ciacho przeglądając zdjęcia słodkości w internecie, podobały mi się ciasta w kolorze niebieskim, ale nie przepisy - w tych, które widziałam zawsze coś mi nie pasowało. Postanowiłam opracować swoją wersję sugerując się tym, że ciasto ma być niebieściutkie. Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało.

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa jest niebanalnym ciastem, które swoim niecodziennym wyglądem i smakiem zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Rolada żyrafa. Co by tutaj o niej napisać...?  Genialna w swojej prostocie. Biszkopt, banan, dżem i krem z dodatkiem mascarpone. Z pewnością warta wypróbowania! Idealny przepis na ciasto.

Ciasto anyżowe z owocami

Ciasto anyżowe z owocami to moja własna wariacja na pyszne ciasto z anyżem, który bardzo lubię. Do wykorzystania miałam jabłka i gruszki i chociaż nigdy nie łączyłam tych dwóch owoców razem w jednym cieście to postanowiłam spróbować, no i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto jest przepyszne. Biszkopt, masa jabłkowo-gruszkowa doprawiona cynamonem i anyżem, a całość pokryta bitą śmietaną.

Biszkopt rzucany

Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.