Szybka Kremówka Papieska

Szybka Kremówka Papieska Inne
Szybka Kremówka Papieska

Kremówka papieska wzięła swą nazwę od Jana Pawła II, który snuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha.


Składniki Składniki

  • ciasto francuskie 375 g
  • Krem:
  • mleko 1 litr
  • budyń śmietankowy 2 opakowania
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • masło 200 g
  • cukier puder 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta
  • bita śmietana do dekoracji


Zapraszam na moje bloga, na którym znajdziecie proste przepisy, zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruszonka

przepis na kruszonkę. Można wykorzystywać ją do ciast np. drożdżowych, kruchych, tart, muffinek czy do pieczonych deserów.

Deser sernik straciatella z galaretką

Deser sernik straciatella z galaretką to mini serniczek na zimno z czekoladą i owocową galaretką podany w szklankach, a nie w formie klasycznego ciasta. Deser przygotowuje się w bardzo prosty sposób i niesamowicie szybko - nie licząc czasu potrzebnego na zastygnięcie masy sernikowej i galaretki. Wyśmienity i orzeźwiający deser dla każdego i na każdą okazję.

Gruszkowy kisiel z imbirem, kurkumą i cynamonem

Imbir, cynamon i kurkuma to mieszanka która w okresie przeziębień nie powinna opuszczać waszej kuchni. Przy tym jej smak, w połączeniu z soczystą gruszką, powala na kolana... A raczej pozwala się z nich podnieść po chorobie. Do tego, przygotowanie tego magicznego gęstego wywaru nie zajmie wam więcej niż 10 min!

Czekoladowy chlebek bananowy

Chlebek bananowy według pomysłu Kingi Paruzel, mistrzyni słodkich wypieków. Ale nie tylko słodkich, bo jednocześnie zdrowych i fit. Ostatnio zaczynam właśnie eksperymentować z takimi rzeczami. Na słodko, ale i zdrowo. To naprawdę ciekawe połączenie. Od Kingi właśnie dowiedziałem się jak można jeść desery i jednocześnie być fit. Warto tego spróbować, bo zdrowe słodkości niczym nie ustępują tym bardziej kalorycznym. Są równie pyszne. A często robi się je o wiele szybciej. Zachęcam do zapoznania się z wydaną rok temu książką Kingi "Fit Słodkości". A ja tymczasem gładko przejdę do ciasta bananowego nazywanego czasami "chlebkiem". Idealny przepis na deser.

Deser banoffee z lodami (ciasteczka z bananem, lodami, bitą śmietaną i sosem toffi)

Banoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem.Łączy w sobie kruche ciasto, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi... Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe. Kto się oprze takiemu połączeniu? Polecam!

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki (babeczka z kubeczka)

Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha! Polecam!