Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym

Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym Muffiny i babeczki
Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym

Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym i udekorowane kolorowymi jajeczkami czekoladowymi, to moja słodka i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Artykuł Babeczki cytrynowe z kremem czekoladowym pochodzi z serwisu Słodki Pomysł. Sprawdzony przepis na deser!



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Muffinki z owocami leśnymi

Czas na muffinki z owocami leśnymi

Różowe muffiny z kisielem, bakaliami i bitą śmietaną

Każde dziecko, a nawet i dorosły uśmiechnie się na widok takiej babeczki, a dodatkowo ile jest frajdy podczas ich przygotowywania... Kisiel, w moim przypadku truskawkowy - nadaje ciastkom fajnego smaku, aromatu oraz różowego koloru. Sami spróbujcie! 1 szklanka/140g mąki pszennej (1 szklanka = 250ml) 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie (40g) różowego kisielu (u mnie truskawkowy) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki, śliwki, berberys, morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel, w drugiej - jajko, olej oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać suszone owoce. (Większe należy pokroić.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie podzielić na dwie części. Do jednej z nich wmieszać odpowiednią ilość różowego barwnika. Całość naprzemiennie przełożyć do worka cukierniczego. Muffiny udekorować bitą śmietaną oraz innymi ozdobami. (Ja użyłam produktów z  mojej ulubionej Cukieterii, m.in. czekoladowego twistera, kolorowego maczku i cukrowych oczek.)

Budyniowa babeczka z kubeczka

Zapraszam na małe coś słodkiego. Do przygotowania w kilka minut, niezwykle delikatna i pyszna babeczka budyniowa.

Muffiny jabłkowo-limonkowe

Szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku, wilgotne, idealne kiedy za pół godziny mają wpaść do nas goście, lub kiedy my mamy wychodne i nie wiemy co ze sobą zabrać do kawy.

Babeczki Mumie

Przepis czy psikus? Jeżeli wybieracie przepis, to mam dla Was pyszne babeczki, na które z pewnością skuszą się nie tylko najmłodsi. Jak wiadomo babeczki w Halloween nie mogą być zwyczajne. Muszą wywoływać uśmiech na twarzy, a przede wszystkim smakować. I te babeczki takie są. Pod zabawną dekoracją kryją się pyszne i mięciutkie babeczki czekoladowo - kawowe. Z pewnością będą cię mieć na oku, dopóki ich nie skonsumujesz.

Kruche babeczki z budyniem i owocami

Kruche babeczki z budyniem i owocami. Kiedy ma się ochotę na coś małego, słodkiego i pysznego, takie babeczki sprawdzą się idealnie. Mają w sobie tyle dobrego, kruchutkie ciasto, w które wgryzamy się z lubością, i słodki, kremowy budyń, a nawet owoce, jakie tylko lubimy. Pozostaje tylko kawa, ewentualnie herbatka lub jeszcze coś innego i mamy swój mały raj... Idealny przepis na deser.