Jak uprażyć orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe Inne
Jak uprażyć orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe? Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko.

Figowa moc, czyli zdrowy deser mocno figowy.

Przez cały dzień chodziło za mną coś słodkiego, ale wyjątkowego (czekolada w kostkach nie wchodziła w grę). Coś co na pewno ma w sobie czekoladę. Już chciałam brać się za brownie, albo inne mocno czekoladowe ciasta, ale mąż rzekł „jestem na diecie i staram się nie myśleć o słodkim”. Więc jakże to tak miałabym zajadać się pysznym ociekającym czekoladą brownie patrząc mu prosto w oczy? Serce pękło mi na samą myśl. Wymyśliłam więc „figową moc”, czyli zdrowy deser mocno figowy. Ale nie tylko figowy. Co znajdziesz tam jeszcze? Nie martw się, z czekolady nie zrezygnowałam.

Pavlowa – truskawkowa

Kolejna odsłona mojej wersji Pavlowej . Tym razem truskawkowa – truskawkowa beza, masa truskawkowa i truskawki Mniam!

Krem zabajone z truskawkami

Hej! Dziś zafundujemy sobie rozkosz dla podniebienia☺, a mianowicie truskawki z kremem zabajone (zabaglione). Krem zabajone ma nazwę egzotyczną i wydawałoby się, że jest trudny do przyrządzenia. Nic z tych rzeczy. Jest łatwy.

BUDYŃ JAGLANY KOKOSOWY

Budyń to deser mojego dzieciństwa. Dzisiaj przepis na domowy budyń jaglany o smaku kokosowym. Pyszny i pełnowartościowy deser dla całej rodziny. Pychota!

Pudding z croissantów

Boski, bajeczny, kremowy, maślany, pyszny! Nie wiem jeszcze jakimi przymiotnikami można by opisać ten pudding z croissantów, ale prawda jest jedna to totalny odlot! Możecie go przyrządzić zarówno na leniwe niedzielne śniadanie, jak i na deser, czy podwieczorek. Każda okazja jest dobra! Jedynym problemem może okazać się przechowanie croissantów na kolejny dzień, żeby zdążyły nieco wyschnąć, więc najlepiej schowajcie je głęboko w szafce, żeby was nie kusiły, a później zalejcie je tą boską karmelową mieszanką o zapachu burbonu i wanilii.