Ciasto Delicja

Ciasto Delicja Biszkopty
Ciasto Delicja

Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Warstwa czekoladowa:
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody lub 2 śmietan-fixy
  • Polewa czekoladowa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady


Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tunel z galaretką i owocami

Tunel z galaretką i owocami. Kolejna propozycja na sezon owocowy. Idealne ciacho na upalny weekend. Biszkopt, galaretka i ulubione owoce - u mnie padło na truskawki, chociaż sprawdzą się tutaj również maliny, jagody, a nawet wiśnie i czereśnie. Niewielka porcja - akurat na keksówkę. Mało pracy, a efekt przepyszny. Bardzo polecam. Idealny przepis na deser.

Ciasto Pijak

Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu - nazwa więc nikogo nie powinna dziwić. Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo-kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce - dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina - polecam!

Ciasto "Wiosenka"

Lekkie, nie za słodkie, wręcz orzeźwiające ciacho biszkoptowe z galaretką w pozytywnych kolorach z przepyszną masą śmietanowo jabłkową.

CIASTO "PALCE LIZAĆ"

"Palce lizać" to ciasto mojego dzieciństwa. Pamiętam, że robiła je mama a my wszyscy się nim zajadaliśmy. Często nawet była kłótnia między mną i siostrami, aby któraś nie zjadła jednego kawałka więcej. Smak tego ciasta już dawno za mną chodził a po zjedzeniu pierwszego kawałka poczułam się jak mała dziewczynka. Koniecznie spróbujcie, ciasto jest mega smaczne.

Ciasto kajmakowe

Bardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności. Idealne ciasto na Święta, przyjęcia lub niedzielny deser do kawy.

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia. W mojej wersji jest to ciasto rumowe i pieczone. Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka. Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto smakuje wyśmienicie, polecam.