Ciasto Delicja

Ciasto Delicja Biszkopty
Ciasto Delicja

Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Warstwa czekoladowa:
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody lub 2 śmietan-fixy
  • Polewa czekoladowa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady


Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Słonecznikowiec

Kolejny, pyszny przekładaniec. Kakaowe blaty - puszyste i wilgotne, masa - pyszna, słodziutka, z chrupiącym akcentem karmelizowanego słonecznika. Zdecydowanie podbiła nasze podniebienia. Całość wieńczyła polewa czekoladowa i dekoracja z kremu śmietankowego. Prawdziwie rodzinne ciasto - spore, podzielne, trzymające kształt i przede wszystkim piękne prezentujące się na stole. Zdecydowanie polecam!

Ciasto z truskawkami i galaretką

Przepis na ciasto z truskawkami i galaretką to moje ulubione ciasto wakacyjne. Co roku gdy na naszej działce pojawią się truskawki to na stole obowiązkowo musi pojawić się ciasto z truskawkami i galaretką. A więc na rozpoczęcie tegorocznego lata nie mogło go zabraknąć! Ciasto jest lekko kwaskowe, z dużą ilością truskawek – nasze ulubione ciasto z truskawkami.

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyśmienite ciasto w smaku do złudzenia przypominające znane batoniki kokosowe. Czekoladowy biszkopt i kokosowa masa, a całość udekorowana polewą czekoladową i posypana wiórkami smakuje wybornie. Ciasto Bounty nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby masa kokosowa zrobiła się twarda i łatwo było ciasto kroić.

Herbaciany naked cake

Moja propozycja na tegoroczną Wielkanoc, dla tych wszystkich którzy bez herbaty nie wyobrażają sobie codzienności, a jednocześnie uwielbiają mango. Jeśli lubisz wypieki z ich smakiem i nie jest dla Ciebie zbytnią przesadą popić go filiżanką ciepłego i aromatycznego naparu, to serdecznie polecam Ci spróbować tego tortu. Czyż nie jest to idealne połączenie?

Ciasto Mon Cheri

Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu - bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym, tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie.

Rolada z truskawkami i mascarpone

Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl