Ciasto Delicja

Ciasto Delicja Biszkopty
Ciasto Delicja

Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Warstwa czekoladowa:
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody lub 2 śmietan-fixy
  • Polewa czekoladowa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady


Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

Efektowne, kolorowe ciasto z tęczowym biszkoptem przełożonym orzeźwiającym cytrynowym kremem, polane delikatną słodką czekoladą i posypane chrupiącą kolorową posypką z pewnością sprawdzi się na każdym przyjęciu urodzinowym z udziałem najmłodszych.

Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec to mój kolejny słodki eksperyment. Cienki biszkopt o delikatnym pomarańczowym smaku, masa pomarańczowa składająca się z bitej śmietany, galaretek pomarańczowych, no i oczywiście z soczystych pomarańczy, następnie warstwa herbatników maślanych, górna warstwa to bita śmietana połączona z serkiem mascarpone. Pomarańczowiec to wyśmienite ciasto, które można podać na każdej uroczystości, ale również na weekend, czy popołudnie z przyjaciółmi jest odpowiednie. Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne.

Ciasto balowe vel ciasto szefa

Ciasto balowe znane też pod nazwą ciasto szefa to wzbogacona o biszkopt i inne ułożenie warstw wersja ciasta 3bit. Ja lubię wersję na biszkopcie, bo można zrobić ją w tortownicy i wychodzi mini torcik. Biszkopt, krem budyniowy, słodki karmel i bita śmietana, a każda z warstw przełożona herbatnikami.

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki. Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka - całość obłędnie smaczna. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować. Ślicznie dziękuję Mamuśka. Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

MILKY WAY

Przepis odnalazłam w starym zeszycie, a w kuchni znalazłam mleko w proszku, które od dłuższego czasu czekało na swój debiut w jakimś deserze. Do tej pory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu.

Ciasto "Marysieńka"

To popularne ciasto jak najbardziej zasłużyło sobie na dobrą opinię... delikatny czekoladowy biszkopt w połączeniu z aksamitnym budyniowym kremem i ciastem pełnym chrupiących orzechów to cudowne połączenie, któremu absolutnie nie można się oprzeć.