Ciasto Delicja

Ciasto Delicja Biszkopty
Ciasto Delicja

Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru drobnego
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Warstwa brzoskwiniowa:
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Warstwa czekoladowa:
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody lub 2 śmietan-fixy
  • Polewa czekoladowa:
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g mlecznej czekolady


Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Wysoki biszkopt idealny na tort

Znaleźć przepis na wysoki biszkopt idealny na tort to nie taka prosta sprawa. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i chociaż przetestowałam wiele bardzo dobrych to żaden nie był idealny - a to odrobinę za niski, a to za suchy, a to bardzo ścisły. Zebrałam własne doświadczenia i zrobiłam swój własny. Biszkopt jest wysoki, bez problemu udaje się go przekroić na trzy, a nawet cztery blaty, nie jest suchy, a ponadto długo utrzymuje świeżość - po prostu idealny biszkopt na tort.

Ciasto migdałowe z bitą śmietaną

Obłędnie migdałowe ciasto kakaowe z pyszną waniliową bitą śmietaną i jagodową konfiturą. Czyż to nie idealna propozycja na Dzień Matki? Nieskomplikowane w wykonaniu, gwarantuje sukces cukierniczy i uśmiech na twarzy ukochanej Mamy.

CIASTO "PALCE LIZAĆ"

"Palce lizać" to ciasto mojego dzieciństwa. Pamiętam, że robiła je mama a my wszyscy się nim zajadaliśmy. Często nawet była kłótnia między mną i siostrami, aby któraś nie zjadła jednego kawałka więcej. Smak tego ciasta już dawno za mną chodził a po zjedzeniu pierwszego kawałka poczułam się jak mała dziewczynka. Koniecznie spróbujcie, ciasto jest mega smaczne.

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia. W mojej wersji jest to ciasto rumowe i pieczone. Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka. Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto smakuje wyśmienicie, polecam.

Biszkopt z pianką truskawkową

Tradycyjny biszkopt przełożony z masą z serka mascarpone z dodatkiem truskawek. Palce lizać. Idealne do popołudniowej kawki na tarasie.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

Miałam wielką ochotę na ciasto z kremem budyniowym. W pierwszej chwili miałam zrobić karpatkę, ale plany zmieniłam. Upiekłam biszkopt, dałam krem do karpatki, dodałam truskawki i galaretkę. Mówię wam to był strzał w dziesiątkę. Ciacho wyszło obłędnie pyszne. I błyskawicznie zniknęło w całości, nawet nie wiem kiedy, ale miałam gości, więc to zrozumiałe. Dzisiaj deszczowo i niebo całe zachmurzone.