Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka Biszkopty
Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową. Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne. Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną. Polecam wypróbować.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oleju
  • Warstwa czekoladowa:
  • 5 łyżek kremu czekoladowego
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • Warstwa śmietanowa:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Warstwa kajmakowa:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Porzeczkowiec

Idealny przepis na deser. Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.

Torcik cappucino

Cappuccino to bardzo popularny napój kawowy. W ciągu ostatnich kilku lat stało się ono bardzo popularne w USA i większość ludzi sądzi, że jest to nowy rodzaj kawy. Prawda jest jednak taka, że cappuccino jest przygotowywane w Europie już od ponad stu lat. Cappuccino zaczęto przyrządzać mniej więcej na początku XX wieku, kiedy to wynaleziono ciśnieniowe ekspresy do kawy. Włosi jako pierwsi zaczęli doprawiać espresso mlekiem, a na wzrost popularności takiego napoju nie trzeba było długo czekać. Smakosze cappuccino docenią finezję dzisiejszego deseru. Delikatny biszkopt, pyszny krem śmietankowy i lekka jak piórko masa o pełnym, kawowym smaku. Ciasto z pewnością posmakuje nie tylko smakoszom małej czarnej!

CIASTO Z MASĄ KRÓWKOWĄ, ŚMIETANĄ I ORZECHAMI

Biszkopt z masą krówkową, śmietaną i orzechami to ciasto w miarę szybkie w przygotowaniu ale za to bardzo smaczne. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki. Ciasto wygląda bardzo efektownie, idealne na różne imprezy.

Biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Wspaniałe i proste połączenie smaków, do tego ciasta nadadzą się każde owoce, truskawki, poziomki, wiśnie, maliny - co lubicie, bez problemów. Zapraszam!

Ciasto z truskawkami i galaretką

Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. To letnio wiosenne ciasto dla każdego. Smaczne ciasto z truskawkami to idealny przepis na deser.

Ciasto Kostka Kawowo-Kajmakowa

Kolejne świąteczne ciacho z mojego przepisu przed Wami: kakaowy biszkopt obficie nasączony kawowym ponczem, słodka masa z domowego kajmaka i delikatny krem budyniowy… Bajecznie słodkie ciasto, w smaku podobne do 3 bita, ale jednak bardziej wytworne dzięki dodatkowi ponczu z lekką goryczką kawy. Nie będzie Wam po nim za słodko, a w sam raz.