Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka Biszkopty
Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową. Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne. Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną. Polecam wypróbować.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oleju
  • Warstwa czekoladowa:
  • 5 łyżek kremu czekoladowego
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • Warstwa śmietanowa:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Warstwa kajmakowa:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami

Przepis na ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami. Mocno czekoladowe ciasto idealnie komponuje się ze słodkim, owocowym winem.

Kopiec kreta dla każdego

Kopiec kreta to ciasto do którego z chęcią się wraca. Dobrze wykonane jest trochę wilgotne i chętnie po nie sięgamy. Zresztą zauważyłam, że szybciej zjadane są u nas ciasta z kakao.

Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się  na talerzu.

Ciasto Korsarz

Ciasto Korsarz. Jak Wam nie raz wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku - modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy, z wyczuwalną goryczką wódki. Ciacho godne prawdziwego pirata o słodkim usposobieniu. Sprawdzony przepis kulinarny!

Rabarbarowy przekładaniec

Dzisiaj w roli głównej rabarbar. Kwaśny, wyrazisty w smaku i doskonale komponujący się z wszelkimi słodkimi dodatkami. Ja postawiłam na niezwykle prosty, chodź równie efektowny przepis. Rabarbar zestawiłam z intensywną wiśniową galaretką i waniliową bitą śmietaną. Spód dla odmiany stanowi puszysty i delikatny biszkopt. Klasyka z najlepszym wydaniu. Zapraszam.

Biszkopt rzucany

Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.