Ciasto Biała Dama

Ciasto Biała Dama Biszkopty
Ciasto Biała Dama

Biała Dama to delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń. Wierzch ciasta posypany jest słodkimi, podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Całość tworzy bardzo smaczne, lekkie ciasto na każdą okazję.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego extra lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Posypka:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kilimandżaro

To ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem.

Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową. Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne. Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną. Polecam wypróbować.

KUBANKA

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.

Wysoki biszkopt idealny na tort

Znaleźć przepis na wysoki biszkopt idealny na tort to nie taka prosta sprawa. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i chociaż przetestowałam wiele bardzo dobrych to żaden nie był idealny - a to odrobinę za niski, a to za suchy, a to bardzo ścisły. Zebrałam własne doświadczenia i zrobiłam swój własny. Biszkopt jest wysoki, bez problemu udaje się go przekroić na trzy, a nawet cztery blaty, nie jest suchy, a ponadto długo utrzymuje świeżość - po prostu idealny biszkopt na tort.

Tunel z galaretką i owocami

Kolejna propozycja na sezon owocowy. Idealne ciacho na upalny weekend. Biszkopt, galaretka i ulubione owoce - u mnie padło na truskawki, chociaż sprawdzą się tutaj również maliny, jagody, a nawet wiśnie i czereśnie. Niewielka porcja - akurat na keksówkę. Mało pracy, a efekt przepyszny. Bardzo polecam.

Biszkopt z jabłkami

To ciasto przypomina mi dom rodzinny. Zawsze było pieczone, gdy pojawiały się pierwsze jabłka, aż do późnej jesieni.