Ciasto Biała Dama

Ciasto Biała Dama Biszkopty
Ciasto Biała Dama

Biała Dama to delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń. Wierzch ciasta posypany jest słodkimi, podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Całość tworzy bardzo smaczne, lekkie ciasto na każdą okazję.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego extra lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Krem:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Posypka:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Rafaello

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można też zrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach. Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.

Ciasto Duetka z Galaretką

Po świętach zapraszam Was na jedną z moich nowości: Duetkę z dwoma rodzajami mas na bazie grysiku wykończonej owocowymi wyspami pomarańczowej galaretki. Ciasto jest niezwykle kremowe i dość słodkie a przy tym orzeźwiające. Kombinowałam, bo chciałam stworzyć jakieś dobre ciacho na puszystym biszkopcie i powiem Wam, że z tych kombinacji powstał niezły kawał ciacha. Rozpływa się w ustach, po schłodzeniu smakuje jak deser pucharkowy. Ja jestem zadowolona, a Wy? Spróbujecie?

Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec

Dziś ostatnie z ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem.

Biszkopt z jogurtową pianką

Przepis na Biszkopt z jogurtową pianką. Zapraszam was dzisiaj na pyszny kawałek ciasta. Truskawkowe szaleństwo w pełni, więc korzystajmy do woli. Do ciasta proponuję oczywiście kawkę lub herbatkę, kto co woli.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe. Biszkopt przełożony cytrynową masą budyniową idealnie sprawdzi się podczas upałów. Zapewniam, że takie ciasto świetnie orzeźwia. Idealny przepis na ciasto.