Bogracz

Bogracz Wołowina
Bogracz

Bogracz to typowe danie jednogarnkowe, chociaż nazwa ta nie do końca jest właściwa. Bogracz to kociołek, w którym danie przygotowuje się nad ogniskiem, ale to danie właśnie pod taką nazwą się przyjęło, więc i ja ją stosuję. Pyszna, gęsta zupa gulaszowa z wołowiną, papryką, ziemniakami i dużą ilością przypraw. Idealne danie na chłodne dni.


Składniki Składniki

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 średnia marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki
  • 3-4 pomidory świeże lub z puszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Wolno duszona marynowana wołowina

Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać ją w woku, wrzucamy wszystko do wolnowaru i... voilà. Mamy mięciutką, delikatną wołowinkę i sporo zaoszczędzonego czasu do wykorzystania na własne przyjemności.

Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika - brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje rewelacyjnie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a z wołowiny to już dla mnie poezja, która niestety ma jeden minus, a mianowicie bardzo długo okres przygotowywania potrawy, gotowania, stania w kuchni i pilnowania. To już mniej mi się podoba. Gulasz, który prezentuję przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjne gulasze, ponieważ wszystkie składniki po podsmażeniu wędrują do naczynia żaroodpornego i resztę załatwia za nas piekarnik. Gulasz wołowy z piekarnika to pyszne danie, może niezbyt szybkie, ale jakie wygodne.

Duszony mostek cielęcy

Niebo w gębie ! Cielęcina to bardzo delikatne mięso o wyrazistym smaku. To jest ten rodzaj mięsa, który do pełni smaku potrzebuje tylko sól i pieprz. Moja rodzina bardzo lubi, ale to ja najbardziej. Palce lizać.

Kofta z mięsem mielonym

Kofta to jeden z moich najlepszych dań z użyciem mięsa mielonego. Niby zwykle pulpety, a jednak w smaku zupełnie inne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak naprawdę wyjątkowy. Użyte w tym przepisie przyprawy nadają potrawie wspaniałego aromatu i smaku. Polecam to danie szczególnie tym osobom, którym znudziły się typowe mielone. Podaję je głównie z ugotowanym ryżem.

Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową, kaparami i czerwonym winem

Mięso wołowe doskonale komponuje się z kaparami- to wiem od dawna, bitki wołowe w sosie kaparowym są jednym z moich ulubionych dań. Dziś przygotowałam danie a'la gulasz z pyszną, sezonową fasolką szparagową i kaparami.

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.