Bogracz

Bogracz Wołowina
Bogracz

Bogracz to typowe danie jednogarnkowe, chociaż nazwa ta nie do końca jest właściwa. Bogracz to kociołek, w którym danie przygotowuje się nad ogniskiem, ale to danie właśnie pod taką nazwą się przyjęło, więc i ja ją stosuję. Pyszna, gęsta zupa gulaszowa z wołowiną, papryką, ziemniakami i dużą ilością przypraw. Idealne danie na chłodne dni.


Składniki Składniki

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 1 średnia marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ziemniaki
  • 3-4 pomidory świeże lub z puszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka pietruszki


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Gulasz wołowy z suszonymi grzybami

Przepyszny klasyczny polski obiad, podczas gotowania nieziemski zapach w domu - gwarantowany.

Papas con carne

Jak już piałam wcześniej,  jednym z najbardziej tradycyjnych dań na Teneryfie, jest mięso i ziemniaki. Znajdziesz je w menu każdej lokalnej restauracji. Przepis na tę potrawę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Koniecznie zamów je, gdy tutaj będziesz. Jest to danie jednogarnkowe, pożywne i bardzo smaczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, a wszystkie składniki powinny być łatwo dostępne. Niektórzy podają je z ryżem, ale ja wolę ze świeżą bagietką.

Duszony mostek cielęcy

Niebo w gębie ! Cielęcina to bardzo delikatne mięso o wyrazistym smaku. To jest ten rodzaj mięsa, który do pełni smaku potrzebuje tylko sól i pieprz. Moja rodzina bardzo lubi, ale to ja najbardziej. Palce lizać.

Wolno duszona marynowana wołowina

Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać ją w woku, wrzucamy wszystko do wolnowaru i... voilà. Mamy mięciutką, delikatną wołowinkę i sporo zaoszczędzonego czasu do wykorzystania na własne przyjemności.

Leczo z cukinią i wołowiną

Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu.

Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika - brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje rewelacyjnie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a z wołowiny to już dla mnie poezja, która niestety ma jeden minus, a mianowicie bardzo długo okres przygotowywania potrawy, gotowania, stania w kuchni i pilnowania. To już mniej mi się podoba. Gulasz, który prezentuję przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjne gulasze, ponieważ wszystkie składniki po podsmażeniu wędrują do naczynia żaroodpornego i resztę załatwia za nas piekarnik. Gulasz wołowy z piekarnika to pyszne danie, może niezbyt szybkie, ale jakie wygodne.