Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa Z mięsem
Grochówka wojskowa

Najlepsza grochówka to grochówka wojskowa - jest to rzecz oczywista i bezsporna. Grochówka wojskowa musi być gotowana na wędzonych kościach, bez żadnej włoszczyzny, ale z dużą ilością majeranku, no i koniecznie kawałek kiełbasy. Taką grochówkę lubię najbardziej i chociaż nigdy w wojsku nie byłam to taką właśnie znam z festynów i pikników, a w późniejszym czasie z własnej kuchni. Mój idealny przepis na grochówkę wojskową - wypróbujcie i oceńcie.


Składniki Składniki

  • 800 g kości wędzonych (najlepiej od schabu lub żeberka)
  • 300 g grochu całego
  • 300 g grochu łuskanego
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • 1 opakowanie (7 g) majeranku
  • 2-3 laski kiełbasy podwędzanej


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem to pożywna i smaczna zupka o kwaskowatym smaku. Jadłam już dużo różnych wersji zupki ogórkowej - z koperkiem i bez, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, gotowaną na bulionie warzywnym i wiele innych. Ja prezentuje klasyczną wersję tej zupy - taką, którą znam z dzieciństwa i robię od lat. Moja zupa ogórkowa z koperkiem jest gotowana na mięsie drobiowym, jest gęsta, średnio kwaśna, zabielona śmietanką - klasyczna, ale bardzo smaczna propozycja na obiad.

Tradycyjny krupnik

Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Barszcz ukraiński

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Zupa chrzanowa

Przepis na pyszną zupę chrzanową. Polecam!

Delikatna Zupka Pomidorowa na Rosole

Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie. Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpą pomidorową. Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam.

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu. Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej. Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane. Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.