Ciasto Lampart

Ciasto Lampart Drożdżowe
Ciasto Lampart

Przepis na to ciasto wpadł mi w oko na jednym z blogów i wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić, bo wygląda zachwycająco. Ciasto Lampart nie jest tradycyjnym, słodkim wypiekiem. Jest to ciasto drożdżowe, niezbyt słodkie, z delikatna nutą wanilii i kakao, a smak przypomina troszeczkę słodszą chałkę drożdżową bez kruszonki. Doskonale smakuje na sucho, ale i z dżemem, czy innymi słodkimi smarowidłami. Wygląd tego ciasta na pewno zachwyci i zachęci do jedzenia "małego niejadka", ale dużego człowieka lubiącego jeść również. Ciasto Lampart jest trochę pracochłonne, ale dla takiego efektu myślę, że warto.


Składniki Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 380 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 cukier wanilinowy
  • 4 g suchych drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao + 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka kakao + 1 łyżeczka mleka
  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kołacz (kołocz) śląski z serem

Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z warstwą cukru pudru na wierzchu. Ciasto występuje w dwóch wariantach, z nadzieniem: serowym, makowym lub z jabłkami i bez nadzienia. W 2011 roku zostało wpisane do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Tradycyjnie ciasto podawano na wszystkich uroczystościach rodzinnych, weselach, odpustach, roznoszone w paczkach sąsiadom i rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołacze piecze się na dużych blachach i zasadniczo jest dość niskie. Mój kołaczyk jest wyższy, ponieważ upiekłam go na mniejszej blaszce (25x30 cm). Osobiście nie potrzebuję żadnej szczególnej okazji, by delektować się tym pysznym ciastem, bo smakuje cały okrągły rok. Piekłam na specjalne zamówienie męża. Był zachwycony i to chyba najlepsza rekomendacja. Polecam!

Ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe. Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku  Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam!

Drożdżówka z wiśniami i kruszonką i Światowy Dzień Pieczenia

Ciasto drożdżowe to dla mnie niezwykłe wspomnienia z lat dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam go jeść z kubkiem gorącego kakao. Ten smak był i jest niezapomniany i wywołuje u mnie emocje radości. Pamiętam jak mój dziadek piekł taką drożdżówkę dla mojej babci, jak moja mama piekła ją dla mojego taty. Pamiętam, że tato dość często wyjeżdżał z domu, był wojskowym i miał poligony w lesie. I zawsze jak miał wrócić do domu mama czekała na niego z blaszką pełną świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, pachniało wspaniale w całym domu, a mama się śmiała, że to ten zapach sprowadza tatę do domu.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Szukasz prostego przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe ? Wypróbuj tą, najlepszą recepturę, która Cię nie zawiedzie! Sprawdzony przepis!

Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka

Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. Palce lizać!

Drożdżowe z mrożonymi jagodami

Jakoś ostatnio bardziej smakują nam drożdżowe ciasta i dlatego piekę je z rożnymi dodatkami, tym razem mama ofiarowała mi pudełeczko zamrożonych jagód które wykorzystałam właśnie w tej drożdżówce. Owoce puściły dość mocno sok, więc radzę blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia aby jej nie zniszczyć.