Ciasto Lampart

Ciasto Lampart Drożdżowe
Ciasto Lampart

Przepis na to ciasto wpadł mi w oko na jednym z blogów i wiedziałam, że koniecznie muszę je zrobić, bo wygląda zachwycająco. Ciasto Lampart nie jest tradycyjnym, słodkim wypiekiem. Jest to ciasto drożdżowe, niezbyt słodkie, z delikatna nutą wanilii i kakao, a smak przypomina troszeczkę słodszą chałkę drożdżową bez kruszonki. Doskonale smakuje na sucho, ale i z dżemem, czy innymi słodkimi smarowidłami. Wygląd tego ciasta na pewno zachwyci i zachęci do jedzenia "małego niejadka", ale dużego człowieka lubiącego jeść również. Ciasto Lampart jest trochę pracochłonne, ale dla takiego efektu myślę, że warto.


Składniki Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 380 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 cukier wanilinowy
  • 4 g suchych drożdży instant
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao + 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka kakao + 1 łyżeczka mleka
  • 1 jajko + 1 łyżeczka mleka


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Drożdżówka z wiśniami i kruszonką i Światowy Dzień Pieczenia

Ciasto drożdżowe to dla mnie niezwykłe wspomnienia z lat dzieciństwa. Jako mała dziewczynka bardzo lubiłam go jeść z kubkiem gorącego kakao. Ten smak był i jest niezapomniany i wywołuje u mnie emocje radości. Pamiętam jak mój dziadek piekł taką drożdżówkę dla mojej babci, jak moja mama piekła ją dla mojego taty. Pamiętam, że tato dość często wyjeżdżał z domu, był wojskowym i miał poligony w lesie. I zawsze jak miał wrócić do domu mama czekała na niego z blaszką pełną świeżo upieczonego ciasta drożdżowego, pachniało wspaniale w całym domu, a mama się śmiała, że to ten zapach sprowadza tatę do domu.

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką

Drożdżówka z marmoladą i kruszonką to kolejny przepis, który znam od zawsze, czyli z dzieciństwa. Piekła ją moja Babcia, a ja ją uwielbiałam - Babcię za pyszny wypiek, a drożdżówkę z marmoladą za cudny smak. Drożdżówka jest miękka, puszysta, ma dużo kruszonki, a marmolada świetnie przełamuje smak. Pyszna i pachnąca - taka jak lubię.

Ciasto drożdżowe

Przepis na ciasto drożdżowe. Ciasto z tego przepisu jest miękkie, delikatne i baaardzo puszyste w środku  Najlepiej smakuje z szklanką mleka i domową konfiturą. Polecam!

Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate

Sezon jagodowy w pełni, zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego.

Drożdżówka z serem i dżemem porzeczkowym

Macie tak czasami że chodzi za wami chęć na zjedzenie czegoś i nie ma innego wyjścia jak przygotować to na co macie ochotę? Za mną bardzo często. Ostatnio miałam ogromną ochotę na domową drożdżówkę, bo najbardziej chyba działa na mnie aromat ciasta drożdżowego, który rozchodzi się po całym domu i potem ten moment gdy możecie ją już wreszcie zjeść, pyszną, lekką, nie przesłodzoną i z takim nadzieniem jak lubcie. Ja lubię wszystkie nadzienia, ale tym razem padło na twaróg i domowy dżem porzeczkowy. Super wyszło, bardzo pysznie. Wypróbujcie koniecznie. Jeśli boicie się ciasta drożdżowego to zupełnie niepotrzebnie. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby nie wyszło, trzeba tylko stosować się do kilku zasad. Nie można uśmiercić drożdży zbyt gorącym płynem, trzeba starannie wyrobić ciasto, dać mu wyrosnąć a potem nich wyobraźnia Was prowadzi.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Szukasz prostego przepisu na klasyczne ciasto drożdżowe ? Wypróbuj tą, najlepszą recepturę, która Cię nie zawiedzie! Sprawdzony przepis!