Pizza gyros z pieczarkami

Pizza gyros z pieczarkami Pizza i inne
Pizza gyros z pieczarkami

Pizza gyros z pieczarkami to moja ulubiona pizza. Cienkie ciasto drożdżowe, pyszny sos pomidorowy dzięki któremu ketchup jest już niepotrzebny, a dodatkowo pieczarki, no i mięso drobiowe w przyprawach gyros. Pyszna...


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • Sos:
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • Dodatkowo:
  • 1 mały pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 4-5 pieczarek
  • 50 g sera żółtego


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Fish burger - burger z chrupiącą rybą i sosem Remoulade

Jest gorąco, nic się nie chce a zwłaszcza stać w kuchni i gotować złożone kilku garnkowe obiady. Wtedy nie ma to jak coś szybkiego a i tak pysznego na co skusi się każdy, w każdym wieku. I wtedy na myśli przychodzi mi pyszny hamburger. Może być soczysty z pysznym mielonym, ale mi ślinka dziś leciała na chrupiące. Pomyślałam pyszna chrupiąca rybka, taaaak, fish burger to jest to na co mam dziś największą ochotę. Do tego orzeźwiający domowej roboty sos Remoulade na chrupiące bułeczki, chrupiąca czerwona papryka, korniszonki i obiad na dziś gotowy. Szybko, tanio i przepysznie.

Pizza ze szpinakiem

Pizzę można zrobić chyba ze wszystkimi. W ostatnie wakacje obrodził nam na działce szpinak, który po prostu uwielbiam i postanowiłam zrobić z nim pizzę, taką bez dodatków mięsnych, ot po prostu dużo szpinaku i sera. Moja szpinakowa część rodziny bardzo ją polubiła i na pewno nie raz jeszcze ją zrobię.

Pizza bolognese

Pizza to danie z bogatą tradycją. Znali ją bowiem już starożytni Grecy i Rzymianie, a obecnie w znacznie bogatszej formie, stanowi symbol kuchni włoskiej. Jej podstawą jest odpowiednio wypieczone ciasto. Bogactwo możliwości kompozycji dodatków sprawia, że każdy może dostosować to danie do własnych preferencji kulinarnych. Niezwykle ważny jest również sos, który powinien odpowiednio współgrać z pozostałymi składnikami. Sos bolognese jest wszystkim dobrze znany. Jest podstawą lasagne czy spaghetti. Na pizzy również świetnie się sprawdza i genialnie smakuje.

PIZZA KORONA

Uwielbiam pizzę, tym razem postanowiłam zrobić w zupełnie innym wydaniu niż do tej pory. Dodajemy ulubione dodatki i możemy rozkoszować się jej smakiem.

Frytki belgijskie.

Frytki belgijskie wymagają nieco więcej czasu na przygotowani, ale warto się poświęcić. Dzięki dwukrotnemu smażeniu i uprzednim moczeniu w gorącej wodzie z dodatkiem cukru uzyskamy chrupiące z wierzchu i miękkie w środku frytki. Idealny przepis na obiad czy przekąskę.

Mini pizza w 4 smakach

Pizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra z kiełbasą) II. Hawajska (słodka z ananasem) III. Margarita (podstawowa z szynką) IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami)