Pizza gyros z pieczarkami

Pizza gyros z pieczarkami Pizza i inne
Pizza gyros z pieczarkami

Pizza gyros z pieczarkami to moja ulubiona pizza. Cienkie ciasto drożdżowe, pyszny sos pomidorowy dzięki któremu ketchup jest już niepotrzebny, a dodatkowo pieczarki, no i mięso drobiowe w przyprawach gyros. Pyszna...


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • Sos:
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego
  • Dodatkowo:
  • 1 mały pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 4-5 pieczarek
  • 50 g sera żółtego


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto na pizze II

Cienkie ciasto na pizze z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawia, że ciasto jest dodatkowo bardzo chrupkie. Pizza na cienkim cieście gotowa 1 godzinę.

Pissaladiere. Pizza z anchois.

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki.

Mini pizza w 4 smakach (wersja II)

Przepis na mini pizza. Kolejna uczta, czyli przepis na mini pizze w kolejnych 4 odsłonach I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i sałatą) II. Rybna (z tuńczykiem, serkiem wiejskim i kukurydzą) III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły) IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem)

Pizza bolognese

Pizza to danie z bogatą tradycją. Znali ją bowiem już starożytni Grecy i Rzymianie, a obecnie w znacznie bogatszej formie, stanowi symbol kuchni włoskiej. Jej podstawą jest odpowiednio wypieczone ciasto. Bogactwo możliwości kompozycji dodatków sprawia, że każdy może dostosować to danie do własnych preferencji kulinarnych. Niezwykle ważny jest również sos, który powinien odpowiednio współgrać z pozostałymi składnikami. Sos bolognese jest wszystkim dobrze znany. Jest podstawą lasagne czy spaghetti. Na pizzy również świetnie się sprawdza i genialnie smakuje.

Hot-dog XXL

Hot-dog XXL. A o to przepis, który pokazuje że hot-dog to nie tylko bułka, parówka i ketchup. Hot-dog XXL to wielka bomba kaloryczna, ale zawiera mnóstwo warzyw. Jest świetnym pomysłem na śniadanie lub kolacje, jeśli mamy ochotę na fast-food’a, który zaspokoi nasz głód. Myślę że po zjedzeniu 40 cm hot-dog’a nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby zamówić pizzę.

Taco z Kalafiorem i Pesto Bazyliowym

Taco to jedna z moich ulubionych potraw kuchni Meksykańskiej. Warzywne taco to genialna alternatywa dla osób unikających mięs- wegetarianów i weganów; ale jest to też trafna propozycja dla osób zdeterminowanych do wprowadzenia  większej ilości  świeżych produktów do diety.