Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee Biszkopty
Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną. Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto. Moje Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą. Jest rewelacyjne - delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1-2 banany ( w zależności od wielkości )
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kostek czekolady lub wiórki czekoladowe do oprószenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami

Przepis na ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami. Mocno czekoladowe ciasto idealnie komponuje się ze słodkim, owocowym winem.

Biszkopt rzucany

Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki. Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka - całość obłędnie smaczna. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować. Ślicznie dziękuję Mamuśka. Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe. Biszkopt przełożony cytrynową masą budyniową idealnie sprawdzi się podczas upałów. Zapewniam, że takie ciasto świetnie orzeźwia. Idealny przepis na ciasto.

Ciasto chałwowo brzoskwiniowe

Jak patrzę na tą brzoskwiniową warstewkę galaretki to od razu się uśmiecham. Jakoś tak mam, że ten kolor mnie dobrze nastraja, może dlatego że kojarzy się z latem i słońcem? A może dlatego, że przywodzi na myśl smak i aromat soczystych pomarańczy, sama nie wiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietankowo-chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować.

Ciasto Korsarz

Ciasto Korsarz. Jak Wam nie raz wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku - modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym: słodki, bardzo kremowy, z wyczuwalną goryczką wódki. Ciacho godne prawdziwego pirata o słodkim usposobieniu. Sprawdzony przepis kulinarny!