Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee Biszkopty
Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną. Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto. Moje Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą. Jest rewelacyjne - delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1-2 banany ( w zależności od wielkości )
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka kostek czekolady lub wiórki czekoladowe do oprószenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

PYSZNE CIASTO Z MASĄ Z SOKU I PIANKĄ

Pyszne ciasto... puszysty biszkopt, masa zrobiona z soku i budyniu i na wierzchu pianka. Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy.

Rolada z truskawkami i mascarpone

Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać. Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.

Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia. W mojej wersji jest to ciasto rumowe i pieczone. Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka. Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto smakuje wyśmienicie, polecam.

Biszkopt rzucany

Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.