Ciasto Orzechowiec

Ciasto Orzechowiec Kruche
Ciasto Orzechowiec

Ciasto Orzechowiec to ciasto składające się z dwóch blatów ciasta miodowego, kremu budyniowego i orzechów włoskich w karmelu na górnym blacie ciasta. Jest nieskomplikowane w robieniu, a do tego bardzo smaczne. Moje ciasto robiłam na Boże Narodzenie, zrobiłam zdjęcia i dzisiaj Wam prezentuję.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu naturalnego ( można dać łyżkę naturalnego i łyżkę sztucznego miodu aby ciasto szybciej zmiękło )
  • 2 łyżeczki sody
  • Warstwa orzechowa:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 80 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu naturalnego ( można dać miód naturalny i sztuczny )
  • Krem budyniowy:
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mazurek kajmakowy z morelami

Mimo że od dawna uważamy mazurka za nasz narodowy wypiek, to w rzeczywistości przepis na to ciasto przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji, a w polskiej tradycji zakorzenił się na stale w XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od potraw mięsnych i słodkich wypieków, mazurek stanowił pewnego rodzaju nagrodę dla wytrwałych w wierze i postanowieniu chrześcijan. Jest on absolutnym niezbędnikiem na naszych stołach. Zapraszam Was na mój ulubiony mazurek kajmakowy na kruchym spodzie wzbogacony o suszone morele i chrupiące płatki migdałów.

Mazurek Kajmakowy

Jako, że wczoraj obchodziliśmy Zielone Świątki i zakończyliśmy okres świąt Wielkiej Nocy - zapraszam Was, chociaż wirtualnie. na kawałek mojego tegorocznego Mazurka. Na kruchutkim, waniliowym cieście, choć dość niski - to warstwowy. Piętrzy się dumnie warstwa porzeczkowych powideł, przykryta domowym kajmakiem, której wysokość podbiła warstwa okrągłych biszkoptów. Całość starałam się bogato przyozdobić bakaliami - tak by było i ładnie i smacznie... Czy się udało - sprawdźcie! Powiem jedno: było naprawdę słodko.

Krajanka z suszonymi morelami i migdałami

Bardzo lubię ciasta warstwowe, zwłaszcza takie, w których każda warstwa jest inna - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Właśnie taka jest ta krajanka. Spód to delikatnie waniliowe ciasto półkruche. Na nim znajduje się wilgotna, kwaskowata warstwa  z suszonych moreli z nutką likieru cointreau. Warstwa, która wieńczy całość to migdałowa chmurka - piankowa masa z chrupkimi okruszkami migdałów. Każdy znajdzie więc tutaj coś dla siebie: ciasto, owoce, słodką piankę. A która warstwa będzie Waszą ulubioną?

Ciacho Zdrowia

Skąd ta nazwa? Bo w tym cieście znajdziecie same super składniki, w tym produkty "superfood", ale w polskim wydaniu - sięgajmy po to, co regionalne. Eksperymentalnie próbuję światowych nowości, ale i tak wolę tańsze produkty, które mimo iż nie mają tak silnego przebicia marketingowego w porównaniu do promowanej super żywności, pod względem składników odżywczych wcale nie odstają.

Mazurek cytrynowy z bezami

Wielkanocne wypieki czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend. Polecam!

Ciasto Napoleonka

Dziś przepis na ciasto - klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień - miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!