Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec Biszkopty
Ciasto Pomarańczowiec

Ciasto Pomarańczowiec to mój kolejny słodki eksperyment. Cienki biszkopt o delikatnym pomarańczowym smaku, masa pomarańczowa składająca się z bitej śmietany, galaretek pomarańczowych, no i oczywiście z soczystych pomarańczy, następnie warstwa herbatników maślanych, górna warstwa to bita śmietana połączona z serkiem mascarpone. Pomarańczowiec to wyśmienite ciasto, które można podać na każdej uroczystości, ale również na weekend, czy popołudnie z przyjaciółmi jest odpowiednie. Lekkie, orzeźwiające i bardzo smaczne.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa pomarańczowa:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 4 pomarańcze
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Warstwa śmietanowa:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Poncz:
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku pomarańczowego lub 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g herbatników maślanych
  • plasterki pomarańczy do dekoracji


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki. Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka - całość obłędnie smaczna. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować. Ślicznie dziękuję Mamuśka. Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową. Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne. Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną. Polecam wypróbować.

Ciasto Ambasador

Jak wiele z moich ciast ostatnio powstał spontanicznie: wykonałam ciasto bazowe i myślałam co by tu wykombinować. Tak powstał moja wersja przepisu na popularny wśród  miłośników ciach wypiek. A Ambasador to baaardzo mocno nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliami czekoladą. „Pomarańczą na torcie” są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej. Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast.

Pastelowe

Ciasta siostry Anastazji cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją oryginalność i domowy smak. Pastelowe ciasto zaskoczyło wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W święta cieszyło się dużym uznaniem i cudownie umiliło nam te wspaniałe, rodzinne chwile. Ciasto wygląda na skomplikowane i pracochłonne, ale tak na prawdę jest proste w przygotowaniu. Kolorowe, wiosenne, nie za słodkie ciasto z pewnością Wam zasmakuje.

Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie

Na zachętę mogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin, które nadają mu nieco soczystości. Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche - tak powstał wariant "nibysernika" na biszkopcie.

Wysoki biszkopt idealny na tort

Znaleźć przepis na wysoki biszkopt idealny na tort to nie taka prosta sprawa. Długo szukałam odpowiedniego przepisu i chociaż przetestowałam wiele bardzo dobrych to żaden nie był idealny - a to odrobinę za niski, a to za suchy, a to bardzo ścisły. Zebrałam własne doświadczenia i zrobiłam swój własny. Biszkopt jest wysoki, bez problemu udaje się go przekroić na trzy, a nawet cztery blaty, nie jest suchy, a ponadto długo utrzymuje świeżość - po prostu idealny biszkopt na tort.