Schab w sosie brokułowym

Schab w sosie brokułowym Wieprzowina
Schab w sosie brokułowym

Schab w sosie brokułowym to pyszny i szybki obiad na każda okazję. Mięso jest kruche, a sos bardzo gęsty, pożywny i wyjątkowo smaczny. Danie to z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom brokułów i szybkich obiadów. Polecam wypróbować.


Składniki Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 brokuł
  • sól
  • biały pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Przepis na klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami to moja propozycja na smaczny obiad i urozmaicenie tradycyjnych mielonych. Klopsiki tak przygotowane smakują wybornie, sałata i pomidorki dają im ciekawy smaczek i aromat. Mielone klopsy smażone, które są tak dobrze wszystkim znane nie muszą być nudne i zawsze takie same, można je urozmaicić i cieszyć się nowym smakiem.

Soczyste kotlety schabowe z musztardą i koperkiem

Kotlety schabowe w nieco innej odsłonie. Musztarda nadaje im soczystości, koperek aromatu, a papryka słodka w panierce pięknego koloru. Polecam.

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Bardzo lubię potrawy, które można przygotować w szybki sposób, a przy tym smakują wyśmienicie. Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku jest jedną z nich. Mięso jest miękkie, niewysuszone, a cebulka soczysta i delikatnie zarumieniona. Całość dusi się w piekarniku w sosie własnym.

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny.

Schab duszony w sosie własnym

Przepis na schab duszony w sosie własnym. Ten przepis mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny.

Pulled pork czyli "chochrana" wieprzowina z sosem barbecue

To żadna nowość, tylko oczywista oczywistość- długo pieczona łopatka wieprzowa, uprzednio marynowana i długo pieczona w niskiej temperaturze musi być przepyszna. I jest mega! Bardzo ale to bardzo polecam, jeśli macie wolno-war po prostu wstawcie ją na noc. Warto ją zamarynować przez 12 godzin, żeby nic jej nie brakowało. Jak ją jeść? Można dodać do kanapki w stylu burgera z surówką coleslaw, albo podać w towarzystwie kaszy i warzyw a całość obficie polać sosem barbecue. Jadłam na te dwa sposoby i w obu przypadkach czochrana łopatka była przesmaczna. Jak przygotować?