Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą Wieprzowina
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu. Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania.


Składniki Składniki

  • 400 g żeberek
  • sól
  • papryka słodka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

Uwielbiam, gdy moim bliskim smakują moje potrawy. Mam nadzieję, że Wam również posmakują Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów. Idealny przepis na obiad.

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich, czyli klasyczne bitki takie jak od lat przygotowywane są w wielu domach. Jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, a w mojej wersji prezentuję z cukinią i pieczarkami, które świetnie komponują się ze sobą. Dodatek ziół prowansalskich dodaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie. Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich podane z kaszą gryczaną smakują wybornie.

Tradycyjny schabowy

Kotlety schabowe to klasyczny niedzielny obiad większości Polaków. Podawany zazwyczaj z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Ja mojego schabowego podałam z pure ziemniaczanym i buraczkami.

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.

Szynka wieprzowa zapiekana na czerwonej kapuście

Szynka wieprzowa zapiekana na czerwonej kapuście to smakowite, soczyste mięso z dodatkiem kapustki, a całość zapieczona w piekarniku. Bardzo ładnie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje. Idealny danie na wyjątkowe okazje, święta, ale i na obiad z rodzinką. Czas przygotowania i pieczenia nie należy do krótkich, ale smakuje tak wyśmienicie, że raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i zrobić takie danie.

PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

Obiad z cyklu "nie mam czasu". Co zrobić z resztkami? Nie raz tak bywa, że brakuje nam czasu na przyrządzenie posiłku a na dodatek chciało by się zjeść coś fajnego i niecodziennego, a drugą sprawą są zawsze resztki składników które przecież trzeba wyjeść. Moją zachcianką było włoskie danie i udało się coś upichcić.