Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą Wieprzowina
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu. Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania.


Składniki Składniki

  • 400 g żeberek
  • sól
  • papryka słodka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Golonka na kapuście

Golonka na moim stole nie gości często, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałeczek tego bardzo kalorycznego dania. Tym razem zrobiłam golonkę na kapuście i powiem że wyszła pyszna, aromatyczna i bardzo mięciutka, zapraszam.

Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Polecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche.

Szynka z wolnowara

Pewnej decyzji nie żałuję. Nie żałuję, że kupiłam wolnowar. Mięso przyrządzone w nim jest absolutnie smaczniejsze niż z piekarnika. Jedyny mankament to długie czekanie na wynik. Tym razem robiłam szynkę. Pyszna, smaczna i soczysta, o zapachu już nie wspomnę.

Gulasz meksykański z czarną fasolą

Jeśli tak jak ja lubicie gulasz,a smaki kuchni meksykańskiej to jedne z Waszych ulubionych to polecam wypróbować ten pyszny pomysł na obiad. Gulasz meksykański z czarną fasolą to bardzo smaczne danie z mięsem wieprzowym o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku i aromacie kminu rzymskiego. Jest to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad jednogarnkowy.

Polędwiczka wieprzowa w panierce

Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, ale czasami mam ochotę przygotować ją w nieco inny sposób niż tradycyjny z dodatkiem sosu. Tym razem proponuję Wam polędwiczkę wieprzową w panierce - najpierw podsmażona na patelni, a następnie zapieczona w piekarniku. Polędwiczka przygotowana w ten sposób jest wyśmienita i na pewna przypadnie Wam do gustu. Mięso jest soczyste, a chrupiąca panierka dodaje jej wyjątkowości, że się tak wyrażę.

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.