Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą Wieprzowina
Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu. Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania.


Składniki Składniki

  • 400 g żeberek
  • sól
  • papryka słodka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1 marchew
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Schab duszony z cebulą

Dziś prosty, klasyczny przepis na pyszny obiad. Schab duszony z cebulą to danie, które jest naprawdę szybkie i łatwe do zrobienia. Mięsko wyszło delikatne, miękkie i aromatyczne. Schab podałam z ryżem i surówką z białej rzodkwi i marchewki.

Mini placki po węgiersku

Dziś mini placki po węgiersku. Czemu mini? Bo zazwyczaj placek po węgiersku to jeden duży placek z gulaszem. Ja natomiast usmażyłam zwykłe małe placki, takie jak zazwyczaj smażymy, żeby móc zjeść np. ze śmietaną i z cukrem.Myślę, że w tej wersji smakują równie dobrze jak z jednym całym plackiem.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem. Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą. Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne. Polecam wypróbować.

Zraziki po prowansalsku

Zrazy po prowansalsku to propozycja na wykwintny, świąteczny bądź też niedzielny obiad. Tradycyjnie przyrządzam je z polędwicy wołowej, ale tym razem wykorzystałam piękny kawałek wieprzowiny. Danie zachwyciło gości nie tylko swym kolorowym wyglądem, ale również smakiem.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, jednak jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne. Gotowanie kapusty, zawijanie mięsa i długie duszenie. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie tej jakże smacznej potrawy. Dlatego dziś zapraszam Was na prostszą i szybszą wersję tego dania - gołąbki bez zawijania. Smakują na prawdę fantastycznie, a dodatek kapusty sprawia, że danie ma świetną teksturę i jest bardzo soczyste.

Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Ostatni dzień listopada skrywa co raz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się być idealnym daniem na tą porę roku.