Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami Wieprzowina
Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami to pyszna propozycja na danie obiadowe. Jest to smaczna odmiana od tradycyjnego schabowego. Schab nadziewany jest podsmażonymi pieczarkami z cebulką, usmażone, a następnie zawinięte w folię aluminiową i podpiekane w piekarniku - tak przygotowane nie są suche i ociekające tłuszczem. Zawinięcie szczelnie w folię aluminiową sprawia, że roladki parując robią się miękkie i soczyste.


Składniki Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • masło lub olej do smażenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny.

Kotlety schabowe w słoneczniku

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię panierować kotlety czy to schabowe, czy drobiowe nie tylko w bułce tartej, ale w różnych ziarnach, płatkach i innej drobnicy. Można tym sposobem modyfikować smak zwykłych kotletów. Niby to samo danie a smakuje nieco inaczej.

Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – niewielkie, cieniutkie placuszki podawane zazwyczaj na słodko. Z serem, ulubionym dżemem, jabłkami, owocami czy bitą śmietaną. Często traktowane jako śniadanie lub deser. Moja dzisiejsza wersja to naleśniki wytrawne z meksykańskim nadzieniem. Mielone mięso, fasola, papryka, pomidory, kukurydza – wszystko doprawione sporą ilością ostrych przypraw. Danie bardzo pożywne i sycące - idealne na zimowe dni.

Szynka wieprzowa zapiekana na czerwonej kapuście

Szynka wieprzowa zapiekana na czerwonej kapuście to smakowite, soczyste mięso z dodatkiem kapustki, a całość zapieczona w piekarniku. Bardzo ładnie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje. Idealny danie na wyjątkowe okazje, święta, ale i na obiad z rodzinką. Czas przygotowania i pieczenia nie należy do krótkich, ale smakuje tak wyśmienicie, że raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i zrobić takie danie.

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich

Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich, czyli klasyczne bitki takie jak od lat przygotowywane są w wielu domach. Jest to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie, a w mojej wersji prezentuję z cukinią i pieczarkami, które świetnie komponują się ze sobą. Dodatek ziół prowansalskich dodaje charakterystycznego, niepowtarzalnego smaku i aromatu całej potrawie. Bitki z cukinią i pieczarkami w ziołach prowansalskich podane z kaszą gryczaną smakują wybornie.

Roladki schabowe w boczku z zapiekanymi ziemniakami

Roladki schabowe w boczku, faszerowane żółtym serem i zapieczone w piekarniku wraz z ziemniakami. Pyszny, szybki obiad na każdy dzień. Schab nie jest przesuszony, boczek nadaje charakterystycznego smaku potrawie, a wypływający ser dodatkowo wzbogaca smak potrawy. Bardzo smaczny sposób na przygotowanie schabu w innej niż tradycyjna wersja.