Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami Wieprzowina
Roladki schabowe z pieczarkami

Roladki schabowe z pieczarkami to pyszna propozycja na danie obiadowe. Jest to smaczna odmiana od tradycyjnego schabowego. Schab nadziewany jest podsmażonymi pieczarkami z cebulką, usmażone, a następnie zawinięte w folię aluminiową i podpiekane w piekarniku - tak przygotowane nie są suche i ociekające tłuszczem. Zawinięcie szczelnie w folię aluminiową sprawia, że roladki parując robią się miękkie i soczyste.


Składniki Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • tarta bułka
  • masło lub olej do smażenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami

Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Śniadanie wielkanocne to jeden z najważniejszych momentów Świąt Wielkiej Nocy. W rodzinnym gronie siadamy do stołu zastawionego pysznymi potrawami, by wspólnie celebrować ten podniosły moment. Każdy ma swoje ulubione, świąteczne potrawy. Moją zdecydowanie jest właśnie biała kiełbasa, podana na karmelizowanej czerwonej cebuli. Bardzo proste i aromatyczne danie zapewne zachwyci wszystkich gości.

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym pieczone w piekarniku z dodatkiem ziół, a także ziemniaczków, które dodane podczas pieczenia przesiąkają sosem sojowym i aromatem przypraw, w których marynowane były żeberka. Danie smakuje wyśmienicie, a pracy nie wymaga zbyt wiele. Małym problemem może być porcjowanie mięsa - u mnie był to solidny, gruby kawałek żeberek trójkątów. Udało mi się przekroić na dwie części, więc porcje są wielkie i z całą pewnością mięsa wystarczyłoby dla 3-4 osób.

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze. Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie zjeść, a się przy tym nie narobić.

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Bardzo lubię potrawy, które można przygotować w szybki sposób, a przy tym smakują wyśmienicie. Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku jest jedną z nich. Mięso jest miękkie, niewysuszone, a cebulka soczysta i delikatnie zarumieniona. Całość dusi się w piekarniku w sosie własnym.

Gulasz wieprzowy z papryką i kaszą

Gulasz wieprzowy z papryką i kaszą gryczaną to moja propozycja pysznego dania jednogarnkowego. Duże kawałki mięsa, trzy kolory papryki, cebula, pikantne przyprawy i kasza, która gotując się w sosie przesiąka jego smakiem i aromatem. Danie jest bardzo smaczne, przygotowuje się je w prosty sposób, a czas potrzebny nam do jego przyrządzenia nie należy do długich. Smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad dla smakoszy pikantnych, mięsnych dań.