Bułki cebulowe z serem

Bułki cebulowe z serem Bułki
Bułki cebulowe z serem

Bułek cebulowych z serem nie trzeba specjalnie przedstawiać, ani reklamować i chociaż nie każdemu odpowiada smak cebuli, czy topionego sera to trzeba przyznać, że zna i rozpoznaje je większość. Bułki z cebulką i serem dobrze smakują zarówno na ciepło jaki na zimno. Można jeść je jako kanapkę, ale też bez dodatków smakują wybornie. Moje bułeczki mają bardzo dużą ilość żółtego sera na wierzchu, bo takie właśnie lubię i takie przygotowywała moja Babcia. Polecam wypróbować.


Składniki Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule
  • 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kajzerki orkiszowe

Kajzerka (Kaiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku.

Bułeczki śniadaniowe

Dzieci szczególnie uwielbiają bułeczki, zawsze wygrywają z kromką nawet najlepszego chleba. Trudno im się dziwić, kiedy wyglądają tak apetycznie. Dzisiejsze bułeczki są zdrowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.

Obwarzanki z ziarnami

Dla jednych obwarzanki, dla innych bajgle... ale czy to ważne? Ważne, że te urocze bułeczki z dziurką smakują wybornie! Bez różnicy czy zaserwujemy je z dżemem do porannej kawy, czy też z sałatą i ulubioną wędliną na drugie śniadanie.

Śniadaniowe bułeczki

Śniadaniowe bułeczki. Zapewne lubicie na śniadanie słodkie pieczywo. Takie są właśnie te bułeczki. Pyszne, mięciutkie, znakomite do konfitur, czy kremów czekoladowych, albo jeszcze lepiej - miód i ser biały. Ekstra śniadanie!

Precle

Dzisiaj przepis na precle. Najlepsze. Bez dwóch zdań. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Na słono lub na słodko, w zależności od tego na co mamy ochotę. Dobre również na następny dzień, chociaż jak to zwykle bywa u mnie rozeszły się jeszcze cieplutkie. Tak więc zapraszam po przepis i od razu życzę smacznego!

Maślana chałka z kruszonką

Nie ma to jak pyszna i świeżutka chałka na śniadanie! Podawana ze świeżym mlekiem, to wspomnienie dzieciństwa, kiedy to jadło się ją tylko z masłem lub ulubionym dżemem. Domowa smakuje jeszcze lepiej. Dzieci - ale nie tylko - będą zachwycone takim słodkim śniadankiem!