Bułki cebulowe z serem

Bułki cebulowe z serem Bułki
Bułki cebulowe z serem

Bułek cebulowych z serem nie trzeba specjalnie przedstawiać, ani reklamować i chociaż nie każdemu odpowiada smak cebuli, czy topionego sera to trzeba przyznać, że zna i rozpoznaje je większość. Bułki z cebulką i serem dobrze smakują zarówno na ciepło jaki na zimno. Można jeść je jako kanapkę, ale też bez dodatków smakują wybornie. Moje bułeczki mają bardzo dużą ilość żółtego sera na wierzchu, bo takie właśnie lubię i takie przygotowywała moja Babcia. Polecam wypróbować.


Składniki Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule
  • 150 g żółtego sera
  • olej do smażenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Dyniowe scones

Przepis na dyniowe scones. Polecam!

Bułki ze słonecznikiem

Bułki ze słonecznikiem to bardzo smaczne i ekspresowe w przygotowaniu pieczywo. Cudownie pachnące, chrupiąca skórka, a ciasto nie należy do grupy leciutkich ciast, jest to bardziej gęsta masa, a zatem są bardziej sycące, ale nie ścisłe. To taki smak tradycyjnej bułki wypiekanej w starym piecu. Bułeczki w smaku przypominają mi Ciabattę jednak nią nie są. Dodatkowym plusem jest to, że nie robi się zaczynu drożdżowego - drożdże wkrusza się bezpośrednio do mąki. Bułki te nie potrzebują również czasu na wyrastanie i piecze się je bezpośrednio po przygotowaniu.

Bułka bagietkowa

Wszyscy miłośnicy wypiekania pieczywa w domu zachwycają się dziś aromatami dobiegającymi z piekarnika i bynajmniej nie o zapiekankę tu chodzi, ale chlebek najprawdziwszy, szczególnie na dziś przygotowany. Królują na wielu blogach, szczególnie te na zakwasie , z zaczynem przygotowanym dzień wcześniej. Ja też wczoraj zaczęłam przygotowanie swojej bułki, a przepis znalazłam u Kasi, która w tej dziedzinie jest dla mnie niepodważalnym autorytetem.

Bułki razowe

Przepis na bułki razowe powstał w mojej głowie, a później w kuchni z potrzeby zaspokojenia ochoty na razowe pieczywo domowe. Bułeczki są pyszne - miękkie w środku z lekko chrupiącą skórką. Przygotowuje się je w tradycyjny sposób czyli zaczyn drożdżowy, wyrabianie ciasta, wyrastanie, pieczenie, a na samym końcu delektowanie się pysznym smakiem. To najlepsze bułki razowe jakie jadłam.

Chałka nadziewana makiem

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Szwedzkie bułeczki kardamonowe według przepisu Doroty z Moich Wypieków.