Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych Ciastka
Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu to rewelacyjne i bardzo chrupiące ciasteczka. Ciasteczka te różnią się od znanych większości ciastek z płatków i bakalii ponieważ zapiekane są w piekarniku co daje im dodatkową chrupkość, a miód podczas pieczenia przylega do ciastek niczym karmel. Polecam te małe pyszności.


Składniki Składniki

  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu ( daję 2 łyżki prawdziwego i 2 łyżki sztucznego )
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 130 g orzechów ( włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie )


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pierniczki z krówką

Dzisiaj przepis na pierniczki z krówką - jak tylko je zobaczyłam, to wiedziałam, że ulegnę i je zrobię. Chociaż może troszkę się spóźniłam to mam nadzieję, że uda mi się zjeść mięciutkie na święta. Leżakują już w puszce - na wszelki wypadek z dodatkiem jabłka. Zróbcie je koniecznie!

Ciasteczka Mulatki

Ciasteczka Mulatki powstały całkowicie przypadkiem. Miałam pomysł na inne ciastka, ale od początku coś mi nie pasowało - chęć na coś słodkiego była, ale wena się skończyła. Myślałam, dodawałam składniki, wymyślałam coraz bardziej urozmaiconą wersję wszystko skrupulatnie notując, aż w końcu powstały te ciasteczka. Lekko kakaowe, bardzo kruche, posypane grubym cukrem. Smakują świetnie, a nazwę na te ciasteczka podsunęła mi, a właściwie to wymyśliła na poczekaniu, moja ulubiona Testerka Pani Ewa.

Pyszne i zdrowe ciastka kokosowe z daktylami i czekoladą

Powiem tak, te ciastka to hit. Robi się je w kilka minut. Piecze maksymalnie 12-15 minut. Jak ich nie kochać. W środku same pyszności, zamiast masła olej kokosowy, słodzone daktylami, i gorzką czekoladą. U mnie wersja z jajkami, ale możecie łatwo przygotować wersję wegańską, zamiast jajek dodajcie po prostu 2 dojrzałe banany. Pokochacie je, idealne na przegryzkę do kawy, po treningu, dla dzieci do szkoły. Możecie eksperymentować- dodać pestek słonecznika, dyni, posłodzić je syropem klonowym, dodać garść orzechów. Niech wyobraźnia Was pokieruje. Pokochacie je za smak i za to że przygotowuje się je w 20 minut. Wychodzi cała duża blacha. Bardzo, ale to bardzo polecam. Poniżej wersja podstawowa- dodawajcie, zmieniajcie dodatki według swojego upodobania.

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka

Dziś mam dla Was mój przepis na ciasteczka, które robię często dzieciom. Sama oczywiście też je uwielbiam. Pyszne są szczególnie z kubkiem gorącej kawy czy herbaty! Bezglutenowe ciasteczka na mące gryczanej i skrobi ziemniaczanej, bez jajek, choć jeśli je jadasz, możesz jedno dorzucić. Artykuł Grawerowane bezglutenowe ciasteczka i wiosenny konkurs pochodzi z serwisu Nicpoń w Kuchni.

Walentynkowe serduszka

Walentynki, to szczególny czas okazywania sobie sympatii i miłości. Są idealną okazją na podarowanie najbliższej osobie prezentu od serca. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie kruchych, rubinowych ciasteczek. Dodałam do nich garść miłości i szczyptę ciepła i odrobinę słodyczy.

Kokosanki

To chyba najprostszy przepis na ciasteczka, z jakim się kiedykolwiek spotkałam. Ciasteczka są lekko zarumienione i chrupkie na zewnątrz, natomiast w środku pozostają jasne i mają delikatnie ciągnącą konsystencję. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, bo niestety dość szybko się zsychają. Jeśli jednak koniecznie chcemy je przechować, należy je umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku.