Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych Ciastka
Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych

Orzechowe ciastka z płatków kukurydzianych z dodatkiem miodu to rewelacyjne i bardzo chrupiące ciasteczka. Ciasteczka te różnią się od znanych większości ciastek z płatków i bakalii ponieważ zapiekane są w piekarniku co daje im dodatkową chrupkość, a miód podczas pieczenia przylega do ciastek niczym karmel. Polecam te małe pyszności.


Składniki Składniki

  • 100 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu ( daję 2 łyżki prawdziwego i 2 łyżki sztucznego )
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 130 g orzechów ( włoskie, laskowe, nerkowca, brazylijskie )


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasteczka otrębowe z pestkami dyni i słonecznika

Ciasteczka baaardzo fit – bez cukru, bez mąki, bez jajek – jedynie duża ilość ziaren i banan.

Kruche piknikowe roladki

Zapraszam na mój pomysł na danie piknikowe. Roladki są świetnym pomysłem, można (a nawet trzeba) jeść je trzymając w dłoni. Kruche roladki to mój optymalny wybór na piknik.

Orzechanki

Orzechanki.Chyba wszyscy znają i lubią kokosanki. Znane są już od lat i chyba każdy z Was się nimi zajadał. Kilka lat temu moja mama postanowiła zamiast kokosu użyć o zmielonych orzechów włoskich i tak powstały ORZECHANKI Są super! Idealny przepis na deser.

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Przepis na pyszne i kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Zapraszam.

Ciastka Otrębusie z miodem

No dobra, dziś będzie bardzo zdrowo. Ale i tak słodko, mimo że bez grama cukru. Buszując ostatnio po jednym z supermarketów trafiłam na otręby pszenne, rzadko u mnie takie rzeczy goszczą, a próbować nowych lubię - to wzięłam. Potem zaczęłam się zastanawiać co by tu z nich uczynić… Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka z płatkami owsianymi. A żeby było już całkiem fit, zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież...

Florentynki

Florentynki to tradycyjne włoskie ciasteczka. Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Wypełnione bakaliami - znajdziemy tutaj przede wszystkim migdały, skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę lub wiśnie kandyzowane. Zlepione słodką mieszanką masła, miodu i cukru. Na prawdę uzależniają! To jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Smakują wszystkim bez wyjątku.