Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry Drób
Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry

Sznycel z indyka z kalafiorem i kuskusem w curry to bardzo apetyczne danie jednogarnkowe. Łatwa i szybka do przygotowania potrawa o charakterystycznym aromacie. Sznycel jest miękki, kruchy, a kalafior i kasza kuskus, która zaparza się w sosie sprawiają, że wraz z przyprawami stanowi doskonałe danie obiadowe. Danie jest bardzo sycące i niezwykle smaczne. Polecam wypróbować.


Składniki Składniki

  • 2 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchwie
  • 1 duża pietruszka
  • 4 sznycle z indyka
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 1 łyżeczka curry
  • papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 50 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki śmietany 18%


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika

Jakiś czas temu przygotowałam kurczaka na grilla. Troszkę zostawiłam, aby sprawdzić jego smak po upieczeniu i przyrządzeniu na patelni. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka! Koniecznie sami spróbujcie!

Wątróbka duszona z warzywami

Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.

Zapiekany filet z kurczaka z pieczarkami i serem

Pierś z kurczaka, pieczarki i ser to jak dla mnie idealne połączenie. Dlatego dziś szybki obiad z tych trzech głównych składników.

Pieczone pałki z kurczaka w miodowej marynacie

Ale pycha ! Co ja się tu będę rozgadywać. Pyszne, aromatyczne mięso, z delikatną tymiankową nutą. A to wszystko za sprawą extra marynaty.

Zawijane sznycle z indyka

Dzisiaj danie, które z powodzeniem możecie przygotować na świąteczny stół. Roladki ze sznycli z indyka z lekką figową nutą, to coś, co bardzo nam zasmakowało. Polecam.

Pomarańczowe curry z kurczaka

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru i octu ryżowego.Warto spróbować, bo smakuje rewelacyjnie.