Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką Bułki
Chałka drożdżowa z kruszonką

Chałka drożdżowa z kruszonką zwana również warkoczem to kolejny z wypieków jakie znam z dzieciństwa. Wy pewnie także ją znacie. Puszyste, niezbyt słodkie ciasto drożdżowe o delikatnym waniliowym smaku, a wierzch posypany kruszonką. Pyszna chałka, którą można zjeść bez dodatków lub jako kanapeczkę z domowym masełkiem, dżemem, twarożkiem.


Składniki Składniki

  • Zaczyn:
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 1 czubata łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego extra  lub 1 cukier wanilinowy
  • Kruszonka:
  • 1 1/2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Do przesmarowania chałki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)