Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką Inne
Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą i papryką to świetny pomysł na urozmaicenie domowego menu. Jest to również doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały po obiedzie. Kotlety ziemniaczane sprawdzą się jako przekąska, czy też danie obiadowe - smaczna i niedroga propozycja na pyszne jedzonko.


Składniki Składniki

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g podwędzanej kiełbasy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ziemniaki nie są sypkie/suche, mąki może być potrzebne więcej )
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Papas arrugadas

Czy czytałeś artykuł o potrawach lokalnej kuchni na Teneryfie? Jeśli nie to koniecznie przejdź do tego artykułu. Tutaj  Wśród tych dań wymieniłam papas arrugadas, czyli pomarszczone ziemniaczki. Dziś pokażę Ci, w jaki sposób je przygotować. Do przygotowania papas arrugadas używa się malutkich ziemniaków kanaryjskich.

Fasolka po bretońsku

Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja? Fasolka po bretońsku bardzo przypomina bostońską pieczoną fasolę i myślę, że bliżej jej do angielskiej mgły niż na francuskie wybrzeże. Przed okupacją rzymską mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, zatem przepis na fasolę pochodzący z Wysp Brytyjskich prawdopodobnie nazwano „fasolką po britońsku”. Z czasem Brytyjczyków przestano nazywać Britonami. Nazwę zmieniono lub zwyczajnie przekręcono, a britoński specjał stał się „fasolką po bretońsku”. Nie wiadomo kiedy brytyjski przepis dostał się do Polski i jak ewoluował, ale jedno jest pewne - przyjął się, a fasolka zagościła na naszych stołach na dobre.

Ciasto na pierogi

Idealne ciasto na pierogi powinno być zwarte, ale nie twarde. Powinno być elastyczne i oczywiście bardzo smaczne Przepisów na ciasto jest wiele, ale podstawowymi składnikami są mąka, woda i sól. Nie ma potrzeby ulepszania i dodawanie innych składników jeśli można uzyskać super efekt starym, domowym sposobem.

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji

Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji pierwszy raz jadłam u mojej Teściowej. Bardzo mi smakował, bo nie był ani kwaśny, ani tłusty, czyli w sam raz dla mnie. Nie byłabym sobą gdybym lekko nie zmodyfikowała przepisu przed zrobieniem, ale udało się i wyszedł pyszny.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to danie typowo zimowe, gdyż jest bardzo pożywne i sycące. Idealnie ugotowana potrawa powinna być lekko kwaśna, solidnie doprawiona czarnym pieprzem i majerankiem. Groch nie powinien się całkowicie rozpaść. Lekko wyczuwalne ziarenka grochu są jak najbardziej wskazane. To ostatni moment na gotowanie zimowych dań, ponieważ niebawem zawita do nas długo wyczekiwana wiosna.

Fasolka po bretońsku

Klasyka, jednak przygotowywana na wiele sposobów. Dziś kolejny z nich. Zapraszam.