Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Ciasto Malakoff w wersji rumowej Biszkopty
Ciasto Malakoff w wersji rumowej

Malakoff to austriacki tort migdałowy przygotowywany bez pieczenia. W mojej wersji jest to ciasto rumowe i pieczone. Puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem o smaku rumowym, a pod kremem marmoladka. Wierzch ciasta przesmarowany jest cienką warstwa kremu i posypany lekko podprażonymi płatkami migdałów. Ciasto smakuje wyśmienicie, polecam.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • Poncz:
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka marmolady lub konfitury
  • 60 g płatków migdałowych


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

KUBANKA

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.

Słonecznikowiec

Kolejny, pyszny przekładaniec. Kakaowe blaty - puszyste i wilgotne, masa - pyszna, słodziutka, z chrupiącym akcentem karmelizowanego słonecznika. Zdecydowanie podbiła nasze podniebienia. Całość wieńczyła polewa czekoladowa i dekoracja z kremu śmietankowego. Prawdziwie rodzinne ciasto - spore, podzielne, trzymające kształt i przede wszystkim piękne prezentujące się na stole. Zdecydowanie polecam!

MILKY WAY

Przepis odnalazłam w starym zeszycie, a w kuchni znalazłam mleko w proszku, które od dłuższego czasu czekało na swój debiut w jakimś deserze. Do tej pory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu.

Kostka Kinder Bueno

Drodzy moi przepis dzisiejszy będzie moją próbą odwzorowania i interpretacji smaku jednego z najpopularniejszych batoników, czyli kinder bueno. Ciasto ma formę przekładańca. Puszysty niezwykle delikatny czekoladowy biszkopt przełożony masą mleczno-orzechowo-migdałową to jest to. Koniecznie spróbujcie bo ciasto jest mega pyszne.

CIASTO SHREK

Pyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... Pychotka!

Ciasto makowe z bitą śmietaną

Ciasto makowe z bitą śmietaną to bardzo smaczne i lekkie ciasto. Makowy biszkopt przełożony marmoladą, aby troszkę przełamać smak, a do tego bita śmietana. Całość świetnie się komponuje i nieziemsko smakuje. Idealne ciasto na nadchodzące Święta, ale także na inne uroczystości, czy spotkania z przyjaciółmi.