Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym Wieprzowina
Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym powstał najpierw w mojej głowie, a następnie w mojej kuchni z potrzeby wykorzystania marchewki, której kupiłam zbyt dużo, anie chciałam, aby się zmarnowała, czy straciła swoją świeżość.
Danie wyszło rewelacyjne - schab kruchy i delikatny, a sos marchewkowy pikantny i aromatyczny. Idealne, pyszne i rozgrzewające danie dla wielbicieli pikantnych smaków i mięsa.


Składniki Składniki

  • 300 g schabu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchwie
  • 2 cebule posiekać
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • natka pietruszki do oprószenia
  • Marynata:
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki chili


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Karkówka z grzybami mun

W dniu dzisiejszym kuchnia proponuje karkówkę z grzybami mun i mlekiem kokosowym. Taka mała innowacja kulinarna. Po raz pierwszy w swojej kuchni użyłam liści kafiru i grzybów mun. Połączenie wszystkich składników dało zaskakujący efekt. Dla nas bomba!

Roladki wieprzowe z chrzanem i orzeszkami

Przepis na tradycyjne roladki wzbogacone dodatkowo chrzanem i orzeszkami ziemnymi. Smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne na niedzielny obiad, zwłaszcza jeżeli chcemy zaskoczyć swoich gości czymś nowym i niepowtarzalnym.

Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku

Bardzo lubię potrawy, które można przygotować w szybki sposób, a przy tym smakują wyśmienicie. Łopatka z cebulką zapiekana w piekarniku jest jedną z nich. Mięso jest miękkie, niewysuszone, a cebulka soczysta i delikatnie zarumieniona. Całość dusi się w piekarniku w sosie własnym.

Kotlety mielone

Dobrych mielonych kotletów nie przyrządzimy z jakiegokolwiek mięsa obtoczonego w bułce tartej i usmażonego na tłuszczu. O nie, mielone kotlety wymagają uwagi i smacznych dodatków. Zatem jak przyrządzić kotlety idealne? Doskonałej i niezawodnej receptury oczywiście nie ma, ale na pewno należy zacząć od dobrej jakości mięsa. Odradzam zakup mięsa paczkowanego mielonego, zwłaszcza w supermarketach. Najlepiej kupić kawałek dobrego mięsa i samodzielnie zmielić go w domu. Przyprawy również odgrywają tu ważną rolę. Pieprz i sól to w zupełności wszystko co tradycyjnym kotletom potrzeba. Mdli mnie na samą myśl jak czytam przepisy w których jednym ze składników kotletów jest vegeta, ziarenka smaku i inne chemiczne przyprawy. Rodzaj wybranego tłuszczu na którym smażymy kotlety również ma ogromne znaczenie. Wiele osób używa do smażenia oleju. Oczywiście olej jest jak najbardziej wskazany, ale kotlety usmażone na smalcu smakują naprawdę wyjątkowo.

Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku to pyszne danie dla miłośników ostrzejszych smaków. Doskonały sos pomidorowy doprawiony ostrą papryką, cebula, czerwona papryka, pieczarki, a w tym podsmażone plastry karkówki. Całość soczysta i bardzo smaczna. Karkówka po cygańsku to świetne danie na każdą okazję.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem. Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą. Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne. Polecam wypróbować.