Calzone z pieczarkami i żółtym serem

Calzone z pieczarkami i żółtym serem Inne
Calzone z pieczarkami i żółtym serem

Calzone to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Jest to drożdżowy pieróg - pizza w kształcie pieroga o dowolnym nadzieniu. Calzone w mojej wersji nadziewane jest pieczarkami, papryką i żółtym serem. Bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy - bogactwo smaków i aromatu zamknięte wewnątrz ciasta.


Składniki Składniki

  • Zaczyn:
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 80 ml mleka
  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 80 ml mleka
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 100 g żółtego sera
  • Sos:
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka wody
  • Wierzch:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • bazylia suszona do oprószenia
  • oregano suszone do oprószenia


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Idealne ciasto na puszystą pizzę

Mam ochotę czasami na pizzę i zdarza mi się zamawiać gotową, ale wiadomo, że najlepsza jest ta domowa, zrobiona od początku własnoręcznie. I jak tylko mam na to czas, to robię pizzę sama. Najczęściej gdy jesteśmy wszyscy w domu, nigdzie nam się nie spieszy, nie musimy gonić do pracy, do szkoły, czy gdzieś tam jeszcze.

"Pizza-nie pizza" z kalafiora

Pizza jest ulubionym daniem wielu ludzi. Choć tak naprawdę to danie, z którym dziś do Was przychodzę pizzą nie jest, za to doskonale ją naśladuje. Wiadomo, że domowa pizza jest o niebo lepsza od tej kupnej, a już na pewno jest zdrowsza. Ja w podążaniu ścieżką zdrowia pokusiłam się o przygotowanie zupełnie innej pizzy. Zamiast tradycyjnej mąki - kalafior. Wymiany wymagały też inne składniki i jak się okazało z tradycyjnej pizzy nic już nie zostało. Nie ma drożdży i oliwy, ale są za to jajka i przyprawy. Z dodatkami do tradycyjnej pizzy ten kalafiorowy placek podbije Wasze serca. Gorąco polecam.

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda!

Paszteciki z pieczarkami

Niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę  lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło.

A'LA KEBAB NA TALERZU

Ciepłe dni, grill, kebaby, frytki, kiełbaski itp. same pokusy, a że człowiek na redukcji i nie może, to musi improwizować i zaspokoić swoje pragnienie. I tak wpadła nowa odmiana kebaba

Tacos z Tofu, Kapustą i Salsą z Brzoskwini

Taco to danie typowo wiosenne i letnie; znakomicie smakuje podczas spotkań rodzinnych i przyjacielskich. Wtedy jedzenie staje się czymś więcej niż tylko jedzeniem bo zaczyna być formą wspólnego odpoczynku, skupienia, budowania więzi i delektowania się smakiem. Taco zawiera białka soi jak również i mieszankę chrupkich kapust. Kapusta biała jak również i fioletowa zawiera związki organiczne zwane indolami.