Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem Bułki
Bułki z przedziałkiem

Bułki z przedziałkiem to smaczne bułeczki, które przygotowuje się  z mąki pszennej, a także mleka i śmietany dzięki której zawdzięczają swój delikatny smak. Bułki są bardzo puszyste, mają chrupiącą skórkę i pięknie pachną.
Pyszne bułeczki, które można jeść zarówno na słodko jaki wytrawnie.


Składniki Składniki

  • Zaczyn:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 kopiaste łyżki śmietany 18%
  • Do przesmarowania bułek:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Chrupiące bagietki

Hej! Dzisiaj chciałbym przekazać Wam doskonały przepis na domowe bagietki. Jest nieskomplikowany, w miarę szybko się je wykonuje, a smak - boski (nie mówiąc już o tym, że są niesamowicie pulchne).

Bułeczki tygrysie

Hej! Dutch Crunch Rolls mięciutkie bułeczki tygrysie. Pasują do wędlin, serów, a nam najbardziej z musem jabłkowym. Wyglądają bardzo ciekawie, a w smaku są przepyszne. Tak coś czuję, że trzeba będzie znowu zrobić następną porcję. Zachęcam Was do zrobienia tygrysich bułeczek, bo robi się je błyskawicznie. Przynajmniej u mnie tak było, bo zrobiłam je metodą maszynową. Przez 15 minut ciasto zostało pięknie wyrobione na gładką kulkę, tak że mi zostało tylko uformować bułeczki i zrobić polewę.

Chałka nadziewana makiem

Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam!

Kajzerki orkiszowe

Kajzerka (Kaiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku.

Bułki maślane z kruszonką

Wiosna sprzyja spędzaniu długich godzin poza domem. Właśnie wróciliśmy z Łeby, gdzie udało nam się być jedynymi plażowiczami i zdobywcami wydmy Łącka. Można by powiedzieć, że wszystko przez pogodę, ale zdecydowanie lepiej myśleć, że wszystko dzięki pogodzie! Było wietrznie i chłodno, ale nie padało! Byliśmy razem i było wspaniale. Lubimy też krótkie wypady rowerowe, w czasie których organizujemy sobie piknik i zajadamy domowymi bułeczkami drożdżowymi. Obowiązkowo z kruszonką! Są pyszne i sycące.

Bułeczki na dobry początek dnia

Jeśli chcemy tak apetycznie rozpocząć dzień, musimy poświecić chwilę poprzedniego wieczoru, ale jeśli już ją poświęcimy, śniadanko wynagrodzi nam cały trud. Bułeczki są puszyste, smaczne, dobre zarówno do serów i wędlin jak i do śniadań na słodko z użyciem dżemu lub miodu.