Ciasto W-Z

Ciasto W-Z Biszkopty
Ciasto W-Z

Ciasto W-Z to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać. Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 lekko czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem śmietanowy:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g serek mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy
  • posypki cukrowe


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pastelowe

Ciasta siostry Anastazji cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją oryginalność i domowy smak. Pastelowe ciasto zaskoczyło wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W święta cieszyło się dużym uznaniem i cudownie umiliło nam te wspaniałe, rodzinne chwile. Ciasto wygląda na skomplikowane i pracochłonne, ale tak na prawdę jest proste w przygotowaniu. Kolorowe, wiosenne, nie za słodkie ciasto z pewnością Wam zasmakuje.

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Śnieżny puch na biszkopcie

Delikatny, puszysty, lekko kwaskowy i mega pyszny sernik na zimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się udaje, szczerze polecam.

Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną. Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto. Moje Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą. Jest rewelacyjne - delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole.

Malinowy Wulkan

Malinowy Wulkan. W ubiegłoroczne Święta Wielkanocne miałam okazję zrobić „Czekoladowe ciasto z kremem i jajeczkami Dlatego upiekłam je ponownie gdy tylko pojawiły się moje ulubione owoce. Idealny przepis na ciasto.

Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie

Na zachętę mogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin, które nadają mu nieco soczystości. Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche - tak powstał wariant "nibysernika" na biszkopcie.