Barszcz czerwony

Barszcz czerwony Z mięsem
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - popularna domowa buraczkowa. Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób, że w głębokim talerzu była zupa, a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się będzie nabierało się trochę ziemniaków, a następnie dobierało zupy. Techniki były różne. Polecam!


Składniki Składniki

  • mięso na wywar: może być mięso z kurczaka, a możecie też zrobić wywar na żeberkach
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • pół cebuli
  • Przyprawy:
  • sól
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • buraki (na 5 litrowy garnek dałam około 1 kg) - obrane i pokrojone w słupki, mogą być też starte - szybciej się ugotują
  • Do podania:
  • gotowane ziemniaki - okraszone podsmażoną cebulką
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa szczawiowa

W końcu można zjeść szczawiową ze świeżego szczawiu. Pyszną, aromatyczną, kwaskowatą. Szczawiową podajemy z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. Szczaw zawiera dużo witaminy C i minerałów. Jest bakteriobójczy, łagodzi kaszel, jest polecany na zwichnięcia i oparzenia. Można powiedzieć, samo zdrowie, jednak szczaw nie jest dla wszystkich. Powinny go unikać osoby mające kłopoty z nerkami, reumatyzmem czy chorujące na osteoporozę.

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem

Przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil.

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.

Zupa ogórkowa na żeberkach

Nie ma to jak klasyczne, polskie przepisy! Dzisiaj przepis na tradycyjną zupę ogórkową. Ja, tak jak moja mama, przygotowuję ją na żeberkach. Cudownie kwaśna i pachnąca koperkiem. U nas w domu zawsze po ogórkowej, były serwowane naleśniki z serem na słodko, które świetnie wieńczyły pyszny obiad. Kwaśne i słodkie. Połączenie idealne! Polecam!

Żurek na żeberkach z ziemniakami

Niedługo Święta Wielkanocne. Jeśli chodzi o potrawy, to najbardziej kojarzą mi się właśnie z żurkiem. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten - Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Artykuł Żurek na żeberkach z ziemniakami pochodzi z serwisu Nicpoń w Kuchni.

Azjatycki bulion z wolnowaru

Dawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz po blenderze, najczęściej wykorzystywany sprzęt w naszej kuchni. Wracając jednak do przepisów - w najbliższym czasie będzie na naszym blogu wolnowarowo, trochę azjatycko, nieco europejsko, wyjątkowo aromatycznie i.... bardzo, bardzo smacznie. Mam nadzieję, że nasze kulinarne propozycje przypadną Wam do gustu, a azjatycki bulion z podanego niżej przepisu wejdzie na stałe do Waszego menu.