Barszcz czerwony

Barszcz czerwony Z mięsem
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - popularna domowa buraczkowa. Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób, że w głębokim talerzu była zupa, a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się będzie nabierało się trochę ziemniaków, a następnie dobierało zupy. Techniki były różne. Polecam!


Składniki Składniki

  • mięso na wywar: może być mięso z kurczaka, a możecie też zrobić wywar na żeberkach
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • pół cebuli
  • Przyprawy:
  • sól
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • buraki (na 5 litrowy garnek dałam około 1 kg) - obrane i pokrojone w słupki, mogą być też starte - szybciej się ugotują
  • Do podania:
  • gotowane ziemniaki - okraszone podsmażoną cebulką
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Żurek na żeberkach z ziemniakami

Niedługo Święta Wielkanocne. Jeśli chodzi o potrawy, to najbardziej kojarzą mi się właśnie z żurkiem. Jeśli żurek to koniecznie taki jak ten - Żurek na żeberkach z ziemniakami, białą kiełbasą i boczkiem. Nie jest to danie dietetyczne, o nie, ale jakie pyszne! W końcu Święta Wielkanocne są raz w roku. Artykuł Żurek na żeberkach z ziemniakami pochodzi z serwisu Nicpoń w Kuchni.

Botwinka

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Żurek nie tylko na Wielkanoc

Przepis na tradycyjny żurek, który od lat gości na Wielkanocnym stole. Żurek jest jednym z najstarszych polskich dań i od lat gości na niejednym Wielkanocnym stole. Tradycyjnie powinno podawać się żurek w chlebie, jednak obecnie coraz częściej serwowany jest na talerzach. Artykuł Żurek nie tylko na Wielkanoc pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.

Barszcz ukraiński

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Zupa krem brokułowo-porowa.

Pyszna, warzywna zupka do zrobienia w pół godzinki. Moc zdrowych warzyw!