Barszcz czerwony

Barszcz czerwony Z mięsem
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - popularna domowa buraczkowa. Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób, że w głębokim talerzu była zupa, a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się będzie nabierało się trochę ziemniaków, a następnie dobierało zupy. Techniki były różne. Polecam!


Składniki Składniki

  • mięso na wywar: może być mięso z kurczaka, a możecie też zrobić wywar na żeberkach
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • zielona część pora
  • pół cebuli
  • Przyprawy:
  • sól
  • kilka liści laurowych
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • buraki (na 5 litrowy garnek dałam około 1 kg) - obrane i pokrojone w słupki, mogą być też starte - szybciej się ugotują
  • Do podania:
  • gotowane ziemniaki - okraszone podsmażoną cebulką
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Domowy rosół

Przepis na najlepszy domowy rosół z kurczaka. Polecam!

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu. Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej. Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane. Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.

Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem to pożywna i smaczna zupka o kwaskowatym smaku. Jadłam już dużo różnych wersji zupki ogórkowej - z koperkiem i bez, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, gotowaną na bulionie warzywnym i wiele innych. Ja prezentuje klasyczną wersję tej zupy - taką, którą znam z dzieciństwa i robię od lat. Moja zupa ogórkowa z koperkiem jest gotowana na mięsie drobiowym, jest gęsta, średnio kwaśna, zabielona śmietanką - klasyczna, ale bardzo smaczna propozycja na obiad.

Kapuśniak

Kapuśniak to jedna z tych zup co bardzo lubię, pewnie dlatego że uwielbiam kapustę kiszoną. Zupa jest aromatyczna, syta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to śmiało możecie dodać zasmażkę.

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa to świetna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie gołąbki w sosie pomidorowym za ich smak, a nie tylko za wygląd. Robi się ją dużo szybciej niż tradycyjne gołąbki i dużo łatwiej. Smakiem nie odbiega od dania, które znamy - jest bardzo smaczna, gęsta i sycąca. Przepis na tą zupę znalazłam na jednej z grup kulinarnych na portalu społecznościowym, ale niestety Pani, która wrzuciła zdjęcie kartki z przepisem nie podała skąd przepis ma, a ja po wypróbowaniu tej rewelacyjnej zupki zabiegać o to nie będę. Zupa gołąbkowa jest wyborna i na pewno Wam zasmakuje.

Szybka zupa z łososiem i szpinakiem

Przedstawię Wam przepis na pyszną, łatwą i przyjemną zupę ze szpinakiem i łososiem, którą robi się dosłownie w kilka chwil.