Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Drób
Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko. Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy.


Składniki Składniki

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 czerwone cebule
  • słoik suszonych pomidorów
  • 10 dag szpinaku (użyłam świeżego)
  • 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano)
  • szklanka kremówki
  • szklanka bulionu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • tłuszcz do smażenia


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Wątróbka duszona z warzywami

Niechęć wyniesiona z dzieciństwa sprawia, że wątróbka traktowana jest często jako produkt niższej kategorii, a wręcz tania namiastka mięsa. Kojarzy się z czymś mało wartościowym i niesmacznym. Tymczasem sytuacja wygląda inaczej, wątróbka nie tylko może, ale wręcz powinna znaleźć swoje miejsce w diecie szczególnie osób aktywnych. Wątróbka jest źródłem wysokojakościowego białka, żelaza, solidnej dawki cynku i bogactwa witamin z grupy B. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Bez wątpienia jednak raz w tygodniu można sobie na porcję tego przysmaku pozwolić bez większych obaw. W szczególności aktywne fizycznie kobiety powinny pamiętać o jej walorach, gdyż w ich wypadku mogą okazać się nieocenione. Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam, ale odkąd w naszym domu pojawił się ten przepis, wszystko się zmieniło.

Pieczona pierś z indyka w sosie musztardowym

Pieczona pierś z indyka w sosie musztardowym to kolejna z moich propozycji na na ten rodzaj mięsa. Soczysta i aromatyczna pierś z indyka pieczona w ziołach, smakuje wybornie podana na zimno jak i na gorąco. Sos musztardowy idealnie komponuje się z lekkim mięsem z indyka co daje naprawdę piorunujący efekt, na dodatek sos idealnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa!

Tikka masala

Danie zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, chociaż uważa się je za narodowe danie Brytyjczyków. Dzięki bogatej palecie ziół i przypraw królują w nim wspaniałe smaki i aromaty. Delikatny kurczak podawany z aromatycznym sosem masala to istna orientalna uczta dla podniebienia. Namaste.

Udka po marokańsku

Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z kurczaka marynowane z aromatycznymi przyprawami kuchni marokańskiej, która uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Kardamon, cynamon, szafran i kolendra to mieszanka, która nadaje mięsu niepowtarzalny smak, który jeszcze bardziej podkręca orzeźwiająca cytryna. Tak przygotowany kurczak podany z tradycyjnym marokańskim kuskusem smakuje rewelacyjnie.

Zawijane sznycle z indyka

Dzisiaj danie, które z powodzeniem możecie przygotować na świąteczny stół. Roladki ze sznycli z indyka z lekką figową nutą, to coś, co bardzo nam zasmakowało. Polecam.

Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika

Kurczak upieczony w piekarniku jest idealny i nieziemsko pyszny. Cienka, chrupiąca skórka, delikatne, mięciutkie i aromatyczne mięsko posmakuje każdemu. Przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka.