Ciasto Pijak

Ciasto Pijak Biszkopty
Ciasto Pijak

Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu - nazwa więc nikogo nie powinna dziwić. Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo-kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce - dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina - polecam!


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki letniej wody
  • Biszkopt makowo-kokosowy:
  • 6 białek
  • 210 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • Dodatkowo:
  • duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy)
  • duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • polewa


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Orzechowa Nutka

Ciasto Orzechowa Nutka to moja kolejna słodka wariacja. Lubię orzeszki ziemne i kajmak, ale tym razem chciałam troszkę wzbogacić ciasto o dodatkowy smak i zmienić wygląd tradycyjnych ciast z orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową. Orzechowa Nutka to puszysty biszkopt, krem czekoladowy z orzeszkami ziemnymi, bita śmietana, kolejny blat biszkoptu, masa kajmakowa i ponownie orzeszki ziemne. Całość bardzo dobrze się komponuje, a słodycz czekoladowego kremu i kajmaku jest przełamana orzeszkami i niezbyt słodką bitą śmietaną. Polecam wypróbować.

Biszkopt kukurydziany

Mała odmiana od klasycznego, jasnego biszkoptu. Idealny do ciast i tortów. A smak? Jak dla mnie rewelacyjny. Jeśli ktoś choruje na celiakię, to ze spokojem jest to przepis dla niego.

Jasny biszkopt tortowy

Przepis na idealny biszkopt tortowy jasny idealny na tort.

Ciasto prince polo

Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam. Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl. Idealny przepis na deser.

Kopiec kreta dla każdego

Kopiec kreta to ciasto do którego z chęcią się wraca. Dobrze wykonane jest trochę wilgotne i chętnie po nie sięgamy. Zresztą zauważyłam, że szybciej zjadane są u nas ciasta z kakao.

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Delikatne ciasto jogurtowe, nie za słodkie. Zwieńczone lukrem, który podkreśla kwaskowaty smak, jaki ciasto jogurtowemu nadaje rabarbar. Przepis na to ciasto jogurtowe jest ze mną bardzo długo. Wygrzebałam przepis na nie w jakiejś gazecie. W czasach liceum piekłam je głównie w formie babki czy też zwykłego ciasta. Dzisiaj zapraszam na ciasto jogurtowe z rabarbarem i lukrem, jeśli lubicie.