Ciasto Pijak

Ciasto Pijak Biszkopty
Ciasto Pijak

Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu - nazwa więc nikogo nie powinna dziwić. Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo-kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce - dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina - polecam!


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki letniej wody
  • Biszkopt makowo-kokosowy:
  • 6 białek
  • 210 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • Dodatkowo:
  • duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy)
  • duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • polewa


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto kajmakowe

Bardzo pyszne, słodkie ciasto kajmakowe. Puszysty biszkopt i herbatniki przełożone masą na bazie budyniu i masy kajmakowej, całość posypana startą czekoladą. Pyszności. Idealne ciasto na Święta, przyjęcia lub niedzielny deser do kawy.

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Porzeczkowiec

Idealny przepis na deser. Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.

Kostka makowo herbaciana

Tym razem postanowiłam sprawdzić co to będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie.

Ciasto prince polo

Ciasto prince polo to pyszny przekładaniec czekoladowo – orzechowy. Wygląda bardzo efektownie i smakuje wspaniale. Nada się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak chrzciny, komunie czy święta. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Gorąco polecam. Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl. Idealny przepis na deser.

Ciasto balowe vel ciasto szefa

Ciasto balowe znane też pod nazwą ciasto szefa to wzbogacona o biszkopt i inne ułożenie warstw wersja ciasta 3bit. Ja lubię wersję na biszkopcie, bo można zrobić ją w tortownicy i wychodzi mini torcik. Biszkopt, krem budyniowy, słodki karmel i bita śmietana, a każda z warstw przełożona herbatnikami.