Ciasto Pijak

Ciasto Pijak Biszkopty
Ciasto Pijak

Ten świąteczny przekładaniec to połączenie ciasta o nazwie: „Cycki Murzynki” i duuuużej dawki alkoholu - nazwa więc nikogo nie powinna dziwić. Wysoki jegomość wodzi na pokuszenie swoją kremową masą z dużą ilością żółtek, słodkim biszkoptem makowo-kokosowym i zaskakuje kwaskowatością czarnej porzeczki. Alkohol jednak gra tutaj znaczące, pierwsze skrzypce - dzięki niemu „Pijak” nie zamula, a staje się ciastem wykwintnym, słodkim, kremowym, ale nie przesłodzonym. Polewa na bazie extraciemnego kakao sprawia, że ciasto smakuje jak alkoholowa pralina - polecam!


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki letniej wody
  • Biszkopt makowo-kokosowy:
  • 6 białek
  • 210 g cukru
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 żółtek
  • budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła
  • Dodatkowo:
  • duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy)
  • duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1/2 szklanki spirytusu
  • polewa


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

RAFFAELLO NA BISZKOPCIE

Raffaello na biszkopcie to ciasto idealne dla wszystkich tych, którzy lubią kokos. Puszysty lekki biszkopt, krem budyniowy i kokos. Ciasto jest tak pyszne, że po zjedzeniu jednego kawałka ma się ochotę sięgnąć po więcej. Przepisów na raffaello jest sporo, jednak ja od lat korzystam z tego jednego sprawdzonego i nigdy się nie zawiodłam.

Rolada z truskawkami i mascarpone

Pyszna, delikatna i prosta do wykonania rolada z truskawkami i serkiem mascarpone. Co prawda nie ma jeszcze sezonu na nasze polskie truskawki, ale nie mogłam oprzeć się tym sklepowym i dzisiaj zrobiłam taką roladę na podwieczorek. Wyszła doskonała! Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl

Biszkopt z jabłkami

To ciasto przypomina mi dom rodzinny. Zawsze było pieczone, gdy pojawiały się pierwsze jabłka, aż do późnej jesieni.

Porzeczkowiec

Idealny przepis na deser. Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać. Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.

Malinowy Wulkan

Malinowy Wulkan. W ubiegłoroczne Święta Wielkanocne miałam okazję zrobić „Czekoladowe ciasto z kremem i jajeczkami Dlatego upiekłam je ponownie gdy tylko pojawiły się moje ulubione owoce. Idealny przepis na ciasto.