Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Ciastka grzybki mleczno-owocowe Ciastka
Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne. Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białko
  • łyżka maku
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Masa śmietanowa:
  • 5 łyżek masła
  • 8-9 łyżek cukru pudru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 700 g śmietany 18 % tłuszczu
  • 3 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • Polewa:
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Marbled cupcakes

Marbled cupcakes. Tyle lat prowadzę bloga, a jeszcze nigdy nie dodawałam przepisu na ciasto marmurkowe. Trochę nadrabiam, bo dziś mam dla Was dwukolorowe babeczki. Zwykle bardziej lubiłam waniliowe ciasto, ale w tym wypadku rewelacyjne okazało się ciemne - dodałam bardzo dużo kakao, więc miało intensywny odcień, głęboko kakaowy smak i było niezbyt słodkie. Polecam! Idealny przepis na deser.

Ciastka czekoladowe z różowym pieprzem

Połączenie czekolady i ostrych przypraw takich jak chili bądź też pieprz zawsze ze sobą wspaniale współgra. Dziś główną rolę gra właśnie czekolada i różowy pieprz. Mocno czekoladowe ciastka z dodatkiem różowego pieprzu to idealne połączenie. Ich subtelny, dobrze wyważony ostry smak, doskonale współgra ze smakiem wytrawnego kakao i słodyczą czekolady. Ciasteczka z wierzchu są chrupiące, a w środku miękkie, delikatne i uzależniające.

CIASTECZKA Z KASZĄ MANNĄ

 Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem kaszy manny.

Cynamonowe gwiazdki

Podczas świątecznych przygotowań lubię przysiąść na kanapie z kubkiem gorącej kawy bądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują na prawdę genialnie.

Batony owsiane z żurawiną

Jak na razie najlepsze owsiane batony jakie jedliśmy! Są przepyszne. Robię je praktycznie co tydzień. Są idealne na drugie śniadanie. Zdrowe, słodkie i sycącą – najlepsze

Kokosanki wg Ani Starmach

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka, takie „na jeden kęs” do podjadania podczas oglądania filmu czy czytania książki albo po prostu do przegryzienia, jak przyjdzie nam ochota na coś słodkiego. Jedyną wielką wadą takich ciasteczek przynajmniej u mnie jest to, że za szybko znikają. Ostatnio zostało mi trochę białek i postanowiłam zrobić kokosanki.