Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Ciastka grzybki mleczno-owocowe Ciastka
Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne. Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białko
  • łyżka maku
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Masa śmietanowa:
  • 5 łyżek masła
  • 8-9 łyżek cukru pudru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 700 g śmietany 18 % tłuszczu
  • 3 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • Polewa:
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka

Przepis na grawerowane bezglutenowe ciasteczka. Pyszne i chrupiące ciasteczka idealne na podwieczorek lub do porannej kawy. Smaczne ale przede wszystkim zdrowe, pieczone na mące gryczanej i skrobi. Jak już pewnie wiesz ciasteczka według naszego przepisu nie zawierają glutenu ani zbędnych dodatków. Myślę że warto spróbować!

Ciastka z Zieloną Herbatą Matcha

Matcha to nic innego jak specjalna odmiana zielonej herbaty, której liści zostały sproszkowane po to aby 100% części zielonej herbaty mogło być połączone z ciepłą wodą.

Ziemniaczki

Ziemniaczki zwane też bajaderki to najprostsze ciastka z resztek ciast. Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie! Najlepsze w nich jest to, że nic się nie marnuje! Zamiast wyrzucać suche końcówki ciast lepiej poświęcić 15 minut i wyczarować coś pysznego! W mojej wersji dodałam alkoholu, jeżeli chcecie zrobić takie ziemniaczki dla dzieci, zamiast adwokatu dodajcie więcej czekolady.

Ciastka kokosowe z cukrem

Ekstra kruche ciastka kokosowe posypane grubym białym cukrem są idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Ciężko im się oprzeć i poprzestać tylko na jednym ciasteczku. Robi się je bardzo szybko, a z talerza znikają jeszcze szybciej.

Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z bakaliami

Ciasteczka na mące pełnoziarnistej i owsianej z dodatkiem bakalii, które można wymieniać na te, które lubimy najbardziej. U mnie to jest żurawina, orzechy i migdały z przeplatającymi się kawałkami czekolady. Pyszne ciasteczka, które szczególnie polecam dla dzieci, bo to jest zdrowsza wersja słodkich wypieków.

Pieguski

Pieguski, ciasteczka z orzechami i czekoladą, ciastka Ciasteczkowego Potwora… można by jeszcze sporo wymieniać. Nieważne jak się nazywają… ważne, że te pyszne ciasteczka potrafią przywołać błogi uśmiech na twarzy. Idealny przepis na deser.