Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Ciastka grzybki mleczno-owocowe Ciastka
Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne. Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białko
  • łyżka maku
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Masa śmietanowa:
  • 5 łyżek masła
  • 8-9 łyżek cukru pudru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 700 g śmietany 18 % tłuszczu
  • 3 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • Polewa:
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

CIASTKA "PALUSZKI" Z SEZAMEM

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciastka, które swoim kształtem przypominają paluszki. Do tego mocno obsypane sezamem. Idealne dla miłośników sezamu.

Grawerowane bezglutenowe ciasteczka

Przepis na grawerowane bezglutenowe ciasteczka. Pyszne i chrupiące ciasteczka idealne na podwieczorek lub do porannej kawy. Smaczne ale przede wszystkim zdrowe, pieczone na mące gryczanej i skrobi. Jak już pewnie wiesz ciasteczka według naszego przepisu nie zawierają glutenu ani zbędnych dodatków. Myślę że warto spróbować!

Ciastka kawowe

Kruche ciastka kawowe to chrupiące ciasteczka o delikatnym smaku kawy. Niezbyt słodkie, ale bardzo smaczne. Z całą pewnością przypadną do gustu tym, którzy lubią kawowe smaki. Polecam wypróbować.

CIASTKA Z DODATKIEM KASZY MANNY

Ciastka z dodatkiem kaszy manny to pyszne i szybkie do zrobienia ciasta. Są mega kruche i smacznie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto, czas pieczenia wynosi max 15 minut i już można zajadać ciasteczka. Ciastka są idealne do moczenia w herbacie czy kawie, chociaż ja uwielbiam wszelakie ciastka z kubkiem letniego mleka albo kakao.

Ciastka kokosowe z cukrem

Ekstra kruche ciastka kokosowe posypane grubym białym cukrem są idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Ciężko im się oprzeć i poprzestać tylko na jednym ciasteczku. Robi się je bardzo szybko, a z talerza znikają jeszcze szybciej.

Kruche ciasteczka waniliowe (sugar cookies)

Kruche ciasteczka waniliowe (sugar cookies). Tegoroczna propozycja na Walentynki. Wiem, że na ostatnią chwilę, ale zapewniam, że nie zajmą Wam dużo czasu! Z ciastem pracuje się bardzo dobrze - idealnie się zagniata, wałkuje i szybciutko piecze. Najwięcej zabawy będzie z lukrowaniem i dekoracją. Potem jednak możemy podarować naszej Walentynce cukrowe serduszka prosto z serduszka/serca? Sprawdzony przepis!