Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Ciastka grzybki mleczno-owocowe Ciastka
Ciastka grzybki mleczno-owocowe

Mam do tych ciastek ogromny sentyment i ostatnio przygotowuje je na większe uroczystości, bo cieszą oko i smakują. Ale przecież mnie znacie: nic dwa razy nie może być u mnie identyczne. Dlatego tym razem zdecydowałam się nadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam na Wielkanoc, do koszyczka.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g margaryny
  • cukier waniliowy
  • 150 g cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białko
  • łyżka maku
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • Masa śmietanowa:
  • 5 łyżek masła
  • 8-9 łyżek cukru pudru
  • 2 małe cukry waniliowe
  • 700 g śmietany 18 % tłuszczu
  • 3 łyżki pełnego mleka w proszku
  • 4-5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • Polewa:
  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao (czubate)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasteczka Kruche z Cukrem Cynamonowym

Pyszne, kruche i mocno aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Po upieczeniu przechowywać w szczelnym pojemniku, aby dłużej zachowały świeżość. 

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem z rokitnika

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam.

Bajaderki

Lubicie bajaderki? Jeśli tak, to zróbcie, jeśli nie wiecie czy lubicie, to też zróbcie. Kiedyś w cukierenkach można było kupić bajaderki tak duże, że zanim doszło się do środka, już człowiek był zasłodzony. Ja robię małe, takie na raz.

Ciasteczka owsiane z bananem

Ciasteczka owsiane z bananem. Fit ciasteczka, bez dodatku cukru. Słodkie, miękkie i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Ciastka z Zieloną Herbatą Matcha

Matcha to nic innego jak specjalna odmiana zielonej herbaty, której liści zostały sproszkowane po to aby 100% części zielonej herbaty mogło być połączone z ciepłą wodą.

Ciasteczka z syropem klonowym

Ciasteczka z syropem klonowym idealnie wpasowywało się moje gusta. Nie wiem, czy znajdę dla nich lepszą alternatywę. Z dodatkiem syropu klonowego smakują rewelacyjnie. Ważne że są jak wino, im dłużej poleżą tym są lepsze, ale moje chłopaki zajadają się już nimi  jak tylko ostygną. Sprawdzony przepis na deser!