Ciasto Mon Cheri

Ciasto Mon Cheri Biszkopty
Ciasto Mon Cheri

Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu - bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym, tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • budyń czekoladowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • mały kieliszek likieru czekoladowego lub wódki
  • Masa wiśniowa:
  • budyń wiśniowy
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • mały kieliszek likieru wiśniowego
  • Dodatkowo:
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki wody
  • galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody
  • 100 g wiśni w cukrze


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto z zatopionymi truskawkami

Jest to proste i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto. Wilgotne, puszyste i słodkie. Można podawać z lodami, ponieważ to połączenie daje niesamowity efekt.

Ciasto Czekoladowy Cytrynowiec

Dziś ostatnie z ciast, które zaserwowałam podczas Świąt Wielkanocnych Murzynkowy wypiek, o bogatym czekoladowym smaku, przesiąknięty wręcz słodko-kwaskowym cytrynowym syropem. Dość ciężkie, wilgotne ciasto wspaniale komponowało się z delikatnym, serowo- śmietankowo cytrynowym kremem o strukturze ptasiego mleczka. Było słodko- w typie brownie, trochę sernikowo, ale z lekko orzeźwiającym akcentem.

Ciasto toffi

Ciasto toffi.Moje ciasto imprezowo-urodzinowe. I ku mojemu zdziwieniu wszyscy byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja. Serdecznie polecam to idealny przepis na ciasto.

Porzeczkowiec

Idealny przepis na deser. Ciasto zainspirowane stroną MojeWypieki, jednakże zrobiłam biszkopt na bazie budyniu czekoladowego oraz zmodyfikowałam troszkę krem. Biszkopt przełożony kremem serowym, z warstwą bitej śmietany oraz dżemem z czarnej porzeczki, która nadaje całego smaku ciastu idealnie pasuje na każdą okazję.

Ciasto Delicja

Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową.

Biszkopt kukurydziany

Mała odmiana od klasycznego, jasnego biszkoptu. Idealny do ciast i tortów. A smak? Jak dla mnie rewelacyjny. Jeśli ktoś choruje na celiakię, to ze spokojem jest to przepis dla niego.