Pizzerinki - Upieczmy.pl - Twoje przepisy kulinarne. Przepisy na każdy dzień.

Pizzerinki

Pizzerinki Na gorąco
Pizzerinki

Witam Was tym razem wytrawnie. Jakiś czas temu wykombinowałam takie zakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły się jak ciepłe bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy. Super alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 4 łyżek gęstej śmietany
  • łyżeczka soli
  • 4 żółtka
  • Dodatkowo:
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz, czarnuszka, chilli
  • szynka
  • ser żółty
  • ogórek korniszon


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami i kapustą

Świetna alternatywa dla pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle efektowne. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco, co sprawia, że są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę, czy też drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem. Pycha!

Burrito z kurczakiem, awokado i batatem

Zawijanie burrito uspokaja i ma w sobie chyba nawet jakiś wymiar terapeutyczny. Niewątpliwie wciąga! No a powtórne zawijanie ich potem w "sreberka" jest jeszcze fajniejsze. Pomimo dosyć rozbudowanej listy składników i czynności, które trzeba wykonać, produkcja tego dania jest łatwa i przyjemna. Konsumpcja jeszcze bardziej. Ilość wariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie!

Hot dogi

Hot dogi z cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa, sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne. Hot dogi te, różniły się od tych z lat siedemdziesiątych. Bułka do hot dogów, była dużo gorszej jakości od wcześniej używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). Sprawdzony przepis na obiad!

Tradycyjne ZAPIEKANKI z Serem Korycińskim Swojskim

Pamiętam zapiekanki z dzieciństwa! Punkt obowiązkowy każdej podróży PKS lub PKP – na dworcach były najlepsze! Dobra bułka i ten aromat pieczarek! Dziś przedstawiam Wam dokładnie mój smak z dzieciństwa, lecz z nowoczesnym dodatkiem Sera Korycińskiego Swojskiego Agnieszka i Marcin Bielec. Do swoich zapiekanek użyłam Sera Korycińskiego Swojskiego z kolorowym pieprzem. Dodatek ten sprawia, że zapiekanki są idealnie doprawione (bez dodatkowego użycia soli i pieprzu) i smakują świetnie!

Tacos meksykańskie

Tacos. Genialny meksykański smak. Tacos z sosem salsa mexicana.

Enchilada z kurczakiem

Przepis na pyszną enchiladę po meksykańsku z kurczakiem. Polecam!