Pizzerinki

Pizzerinki Na gorąco
Pizzerinki

Witam Was tym razem wytrawnie. Jakiś czas temu wykombinowałam takie zakąski do sałatek zamiast pieczywa. Rozeszły się jak ciepłe bułeczki, więc to chyba o czymś świadczy. Super alternatywa dla tradycyjnej pizzy na drożdżowym spodzie. Bo to ciasto dzięki dodatkowi śmietany jest kruchutkie i delikatne. Dodatki to już kwestia Waszych gustów.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 4 łyżek gęstej śmietany
  • łyżeczka soli
  • 4 żółtka
  • Dodatkowo:
  • koncentrat pomidorowy
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz, czarnuszka, chilli
  • szynka
  • ser żółty
  • ogórek korniszon


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Enchilada z kurczakiem

Przepis na pyszną enchiladę po meksykańsku z kurczakiem. Polecam!

Tacos meksykańskie

Tacos. Genialny meksykański smak. Tacos z sosem salsa mexicana.

WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze!

Tradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy. Także w moim rodzinnym mieście przy Hali Targowej były super zapiekanki, gdy chodziłam jeszcze do podstawówki czy szkoły średniej. Pewnie większość z Was zna takie miejsce, gdzie są pyszne zapiekanki z budki i nie raz się na nie skusiła. Od dziś najlepsze zapiekanki będziecie mieć u siebie w domu - oto przepis na super wypasione zapiekanki z dużą ilością pieczarek i sera, chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i maślane. Żadne zapiekanki z budki im nie dorównają!

Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami i kapustą

Świetna alternatywa dla pasztecików drożdżowych z kapustą i grzybami. Łatwe w przygotowaniu i niezwykle efektowne. Można je jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco, co sprawia, że są świetnym pomysłem na imprezową przekąskę, czy też drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem. Pycha!

Ekspresowe tacos z kurczakiem

Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do minimum: smażenia kurczaka i podgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans?

Burrito z kurczakiem, awokado i batatem

Zawijanie burrito uspokaja i ma w sobie chyba nawet jakiś wymiar terapeutyczny. Niewątpliwie wciąga! No a powtórne zawijanie ich potem w "sreberka" jest jeszcze fajniejsze. Pomimo dosyć rozbudowanej listy składników i czynności, które trzeba wykonać, produkcja tego dania jest łatwa i przyjemna. Konsumpcja jeszcze bardziej. Ilość wariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się nie pomyliłem - wyszło naprawdę pysznie!