Batoniki owsiane

Batoniki owsiane Musli i owsianki
Batoniki owsiane

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest tylko aby do produktów sypkich, dodać składnik, który będzie stanowił spoiwo (piana z białek, jajka itp.).Takie batoniki zastąpią słodycze i dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy. Pamiętajmy także, że pszczołach, bez których nie byłoby tego cudnego nektaru, jakim jest miód.


Składniki Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 50 -60 g rodzynek 
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek
  • 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki posypki czekoladowej (opcjonalnie)
  • 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ekspresowy mus z rabarbaru na bananowej jaglance

Temperatura na dworze nareszcie trzyma poziom 20 stopni, dzięki czemu produktywność wzrosła dziesięciokrotnie! Przez moją głowę przelatują coraz poważniejsze myśli przeprowadzki do ciepłych krajów. Ale! Póki co cieszę się tym co mam. A jeśli o radości mowa... czas otworzyć sezon na rabarbar! 

GRYCZANKA Z ARBUZEM, TWAROGIEM I ORZECHAMI

Przepis na pyszną gryczankę. Świetny pomysł na deser przy dietach, a także jako zdrowy posiłek zbilansowanej diety. Ciekawy smak goryczkowatej kaszy połączony ze słodkim i soczystym arbuzem oraz dodatkiem chrupiących orzechów nerkowca to istna uczta dla podniebienia koneserów niecodziennych smaków.

Wiśniowa jaglanka z w serkiem wiejskim

Majówkę spędziłam w otoczeniu Bieszczadzkich jezior i lasów. Poranny świergot ptaków i nieskazitelne świeże powietrze przyniosło ukojenie dla mojego mieszczańskiego umysłu. Teraz wracam z czystą głową pełna motywacji... i nadzieją na cieplejsze dni! Brak wyraźnych oznak wiosny doprowadza mnie do istnego szaleństwa dlatego ratuję swoją podświadomość śniadaniami, których zapach przyprawia o słoneczny zawrót głowy. Gotowi na wiśniowe szaleństwo?

OWOCOWA JAGLANKA

Owsianki, jaglanki, gryczanki kto ich nie kocha!! Odpowiednie na śniadanie, na deser, na kolacje również. Dziś zaproponuję Wam smakowitą jaglaneczkę w wersji owocowej.

Malinowy ryż na mleku z orzechami makadamia

Zapewne większości z was pewnie będzie kojarzyć się z dzieciństwem. U mnie częściej była to kasza manna, niż sam ryż... ale cóż każdy dorosły ma w sobie głęboko ukryte dziecko, więc od czasu do czasu na chwilę dziecinnieję i w ramach dzisiejszej kolacji ugotowałam to różowe cudo. Ogólnie kocham maliny więc świetnie wkomponowały się w całość. Dodatek orzechów makadamia wzbogaca całość. Więc kto się skusi...? 

Owocowa sałatka z kaszą jaglaną

Dzisiejszy dzień zaczynam od zdrowej i pysznej sałatki. Odczuwam niebezpieczną ochotę na słodycze, więc postaram się mojemu organizmowi dostarczyć naturalną dawkę cukru... mam nadzieję, że pomoże. Moja sałatka jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, doskonała dla naszego zdrowia. Wierzch sałatki możecie dodatkowo posypać ulubionymi orzechami. A Wy co dobrego macie na dzisiejsze śniadanie?