Żeberka z miodem z wolnowaru

Żeberka z miodem z wolnowaru Wieprzowina
Żeberka z miodem z wolnowaru

Idealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia na tarce imbiru. Kiedyś przyrządzaliśmy je w piekarniku, ale od kilku lat żeberka w miodzie robimy w wolnowarze. Żeberka z wolnowaru są znacznie lepsze, bardziej soczyste i aromatyczne, niż te pieczone w piekarniku, a mięso bez problemu odchodzi od kości. Wspaniale smakują z opiekanymi ziemniakami.


Składniki Składniki

  • 1,5 kg żeberek
  • olej do smażenia
  • Marynata:
  • 5 łyżek miodu (lipowy, wielokwiatowy)
  • 5 gęstego pikantnego ketchupu (można zastąpić koncentratem pomidorowym)
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub bardzo drobno posiekane (można zastąpić granulowanym)
  • 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru (można zastąpić suszonym)
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce)
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie)


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Żeberka duszone z cebulą

Wiem, wiem nie każdy lubi żeberka Dla smakoszy podaję prosty przepis, dwa podstawowe składniki: żeberka i cebula, a obiad smaczny jak zawsze, proszę spróbować.

Żeberka w miodzie

Przepis na Żeberka w miodzie. Raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi posmakowały, są soczyste i lekko słodkawe.

PULPETY Z KASZĄ MANNĄ

Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki.

Schab duszony w sosie własnym

Przepis na schab duszony w sosie własnym. Ten przepis mam od mojej mamy, z którą wspólnie go rozbiłyśmy ostatnio. Bardzo prosty przepis na wszelkiego rodzaju przyjęcia, święta oraz niedzielny obiad dla całej rodziny.

Duszony schab z pieczoną cebulką

Duszony schab z pieczoną cebulką. Dzisiaj coś dla mięsożerców – duszony schab, serwowany z pieczoną cebulką. Ja często do cebulki dodaję czosnek, jabłko, posypuję całość majerankiem. Smaki warzyw, jabłek i przypraw przenikają się wzajemnie tworząc lekko słodki posmak. Przed zaserwowaniem, na taki podkład kładę mięsko. Można również wydzielonym w czasie pieczenia cebuli z jabłkami sokiem, polać nasze mięso i chwilkę zapiec. Tak czy siak niebo w gębie. Sprawdzony przepis na deser!

Pieczone kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste.