Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową

Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową Drób
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową

To curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc spisałam składniki i sposób przygotowania. Po powrocie do Polski próbowałam znaleźć w Internecie, jak się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź.


Składniki Składniki

  • 2 nieduże filety z piersi z kurczaka (podwójne)
  • 2-3 puszki pomidorów w całości lub krojonych (można dodać świeże, bardzo mięsiste pomidory np. malinowe lub Lima)
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ostre papryczki chili (kolor bez znaczenia)
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
  • czubata łyżka masła ghee do smażenia
  • sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku
  • natka kolendry lub pietruszki do dekoracji
  • 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w sosie chilli

Kurczak w sosie chilli to ostra, szybka potrawa. Kurczaka najlepiej podawać z ryżem lub makaronem. Do wykonania takiego obiadu dla całej rodziny potrzebne jest zaledwie 20 minut.

Pałeczki z kurczaka w miodzie

Nowa słodka odsłona podudzi z kurczaka w miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze.

KURCZAK PO AZJATYCKU Z WOKA

Kurczak, warzywa, orzechy nerkowca oraz ryż to główne składniki tego dnia. Jest ona niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakuje bardzo oryginalnie. Całość została przyrządzona w woku, dzięki czemu skrócił się jeszcze czas oczekiwania.

Eskalopki z indyka

Mięso z indyka często uważane jest za niezbyt dobre, suche i mało aromatyczne. Jednak odpowiednio przygotowany indyk jest na prawdę smaczny i apetyczny. Indycze mięso daje wielkie pole do popisu. Przyrządza się go łatwo i szybko, bowiem można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. W porównaniu z wieprzowiną czy wołowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dlatego zachęcam, aby na Waszych stołach mięso z indyka gościło częściej. Dziś polecam Wam eskalopki z indyka w pysznym, kremowym sosie.

Kotlet de volaille

Klasyczny przepis na znany chyba chyba każdemu kotlet de volaille. Nadziany dużą ilością masła, serem i pietruszką. Kotlet de volaille - klasyka kuchni polskiej, która wcale nie wywodzi się z kuchni polskiej!

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.