Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku Wieprzowina
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej "Kuchnia polska", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze. Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie zjeść, a się przy tym nie narobić.


Składniki Składniki

  • około 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 3 dag tłuszczu (dwie-trzy łyżki oleju)
  • 6 dag cebuli (dwie średnie cebule albo jedna duża)
  • 15 dag jabłek (jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka)
  • 2 dag mąki (jedna czubata łyżka mąki, czasami pomijam)
  • kminek mielony lub majeranek
  • woda (lub cydr) do podlania mięsa
  • sól i pieprz do smaku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kąski schabowe w sosie paprykowo-pomidorowym

Kąski schabowe w sosie paprykowo-pomidorowym to proste i szybkie danie obiadowe. Lekko pikantny sosik o charakterystycznym smaku ostrej papryczki i soczyste mięso schabu to bardzo smaczne połączenie. Schab nie jest suchy, jest ładnie przyrumieniony, a przygotowanie posiłku nie zajmie nam więcej niż godzinę.

Bułeczki Hot-dogi

Uwielbiają je przeważnie dzieci ale uwierzcie mi, że nie tylko. Znalazły również spore grono nie co starszych wielbicieli. Te pyszne bułeczki to fantastyczny pomysł na pożywne śniadanie, lunch, kinder bal lub nietuzinkową kolację. Można je zabrać ze sobą do szkoły, pracy, na piknik lub w podróż. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrej jakości parówki otulone delikatnym i miękkim drożdżowym ciastem smakują wyśmienicie. Do bułeczek świetnie pasuje zarówno ketchup, musztarda lub sos czosnkowy - co kto lubi.

Kotlety mielone

Dobrych mielonych kotletów nie przyrządzimy z jakiegokolwiek mięsa obtoczonego w bułce tartej i usmażonego na tłuszczu. O nie, mielone kotlety wymagają uwagi i smacznych dodatków. Zatem jak przyrządzić kotlety idealne? Doskonałej i niezawodnej receptury oczywiście nie ma, ale na pewno należy zacząć od dobrej jakości mięsa. Odradzam zakup mięsa paczkowanego mielonego, zwłaszcza w supermarketach. Najlepiej kupić kawałek dobrego mięsa i samodzielnie zmielić go w domu. Przyprawy również odgrywają tu ważną rolę. Pieprz i sól to w zupełności wszystko co tradycyjnym kotletom potrzeba. Mdli mnie na samą myśl jak czytam przepisy w których jednym ze składników kotletów jest vegeta, ziarenka smaku i inne chemiczne przyprawy. Rodzaj wybranego tłuszczu na którym smażymy kotlety również ma ogromne znaczenie. Wiele osób używa do smażenia oleju. Oczywiście olej jest jak najbardziej wskazany, ale kotlety usmażone na smalcu smakują naprawdę wyjątkowo.

Klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami

Przepis na klopsy mielone z roszponką i suszonymi pomidorami to moja propozycja na smaczny obiad i urozmaicenie tradycyjnych mielonych. Klopsiki tak przygotowane smakują wybornie, sałata i pomidorki dają im ciekawy smaczek i aromat. Mielone klopsy smażone, które są tak dobrze wszystkim znane nie muszą być nudne i zawsze takie same, można je urozmaicić i cieszyć się nowym smakiem.

Polędwiczka w sosie paprykowym

Bardzo lubię polędwiczkę, ale lubię zmieniać sosy i jej sposób przygotowania. Polędwiczka w sosie paprykowym jest bardzo prosta w przyrządzeniu, a czas potrzebny do jej przygotowania nie należy do długich. Jest to idealne propozycja na szybki, ale bardzo smaczny obiad. Delikatna polędwica, kawałki papryki i sosik o charakterystycznym, paprykowym smaku. Wyśmienite danie na każdą okazję.

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne. Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny.