Kurczak tandoori - tandoori chicken

Kurczak tandoori - tandoori chicken Drób
Kurczak tandoori - tandoori chicken

Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori. Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu. Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity.


Składniki Składniki

  • około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka (czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka części)
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
  • 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • sól i pieprz do smaku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w brzoskwiniach

Przepis na kurczaka w brzoskwiniach. Polecam!

Kurczak z fasolką szparagową po azjatycku

Jest to oczywiście danie inspirowane kuchnią chińską, która znana jest głównie z szybkich potraw smażonych na dużym ogniu i takie właśnie jest to danie. Wystarczy chwilka (nie licząc marynowania), żeby wyczarować smaczny i aromatyczny obiad.

Smażone polędwiczki z kurczaka

A dzisiaj obiad z odrzutu z eksportu, czyli smażone polędwiczki z kurczaka. Przygotowałam marynatę, do której włożyłam mięso, a potem usmażyłam. Wyszło przepysznie, miękko i soczyście Polecam.

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko. Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy.

Żołądki kurze w sosie musztardowym

Od czasu do czasu możemy posilić się żołądkami kurzymi, w dzieciństwie dla mnie to był rarytas Dziś to gotuję aby przypomnieć smak, jeśli ktoś ma ochotę to polecam pycha

Udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny

Udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny to danie w sam raz na Święta. Zbliżają się  Święta Wielkanocne, ale myślę, że kaczka nadaje się na każdą inną świąteczną okazję. Bardzo lubię kaczkę, moje dzieci również wolą mięso kaczki, niż np. kurczaka, który jest bardziej suchy. Artykuł Udka kaczki w pomarańczach z korzenną konfiturą z żurawiny pochodzi z serwisu Nicpoń w Kuchni.