Karkówka doskonała wolno pieczona

Karkówka doskonała wolno pieczona Dodatki do pieczywa
Karkówka doskonała wolno pieczona

Jak wiadomo proste przepisy są najlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać. To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim jeszcze powiedzieliśmy sobie sakramentalne "tak".  Najpierw marynował karkówkę przez co najmniej jedną dobę, a później piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu.Stażu małżeńskiego nam przybywa, lat zresztą też, a ja niezmiennie lubię ten moment, kiedy Paweł pyta: "a może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad?". Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami.


Składniki Składniki

  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego pieprzu
  • 6 dużych ząbków czosnku czosnek 
  • 3-5 łyżek majeranku
  • 1,5 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej, ostrej lub pół na pół)
  • olej do natarcia mięsa i podsmażenia cebuli
  • 4 duże cebule (u nas najczęściej 2 białe i 2 czerwone)
  • około 100 ml bulionu lub wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pieczona karkówka z mangalicy

Pieczona karkówka z mangalicy. Mangalicato rasa świń, która powstała ze skrzyżowania serbskich świń rasy sumadia i węgierskich świń rasy szalantai. Są to świnie z kędzierzawą sierścią barwy rudej, płowej (żółtej lub blond), czarnej oraz „jaskółczobrzuchej” (jasny brzuch i czarny grzbiet)...Sprawdzony przepis na obiad!

Golonka barbecue wolno pieczona

Przepyszna, soczysta golonka marynowana sosem barbecue.