Ogórkowa z quinoa

Ogórkowa z quinoa Z warzywami
Ogórkowa z quinoa

Zaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam "studencka zupa ogórkowa" Eryka Wałkowicza, na którą przepis znalazłam w jego najnowszej książce. Nie obyło się oczywiście bez naszych modyfikacji. Ponieważ w oryginalnym przepisie był m.in. ryż, a Paweł od jakiegoś czasu jest wielkim fanem quinoa, postanowiliśmy sprawdzić jak będzie smakowała ogórkowa z takim dodatkiem. Zwłaszcza, że komosa ryżowa jest bardzo uniwersalna i można ją dodawać do większości potraw jako zamiennik ziemniaków, kaszy czy właśnie ryżu. Pomysł okazał się bardzo dobry i z pewnością nie poprzestaniemy na tym jednym eksperymencie. Składniki w nawiasach podałam modyfikacje, które wprowadziliśmy.


Składniki Składniki

  • 2 litry klasycznego bulionu warzywnego (dodaliśmy wywar mięsny)
  • 4 średnie ziemniaki (zmniejszyłam ilość ziemniaków o połowę)
  • 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 2 szklanki startych ogórków kiszonych lub podobna ilość gotowego przecieru
  • 1 łyżka sosu sojowego (dodaliśmy ciemny sos sojowy)
  • sól i pieprz
  • świeży koperek
  • Dodatkowo:
  • ugotowany ryż pełnoziarnisty lub biała fasola (my dodaliśmy komosę ryżową)


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem

Nie wiem jakie jest pochodzenie tej zupy. Przepis dostałam od Izy - mojej koleżanki z redakcji. Ponieważ zawierał składniki, które są bardzo często używane na Bliskim Wschodzie i na Półwyspie Indyjskim, więc po przetłumaczeniu na język angielski natychmiast przesłałam go do Shehryara, Asimy i Panchami.Byłam przekonana, że po doświadczeniach z sernikiem krakowskim, kluskami na parze i ogórkowej z kaszą jaglaną, będą mieli okazję spróbować kolejnej potrawy rodem z kraju nad Wisłą. A tutaj zonk! Okazało się, że zarówno w Indiach, jak i w Pakistanie przygotowuje się bardzo podobne zupy. Poniżej znajdziecie więc dwa warianty. W przypadku przepisu od Asimy pozwoliłam sobie na małe eksperymenty. Ponieważ nie miałam akurat w domu groszku gołębiego, zastąpiłam go zmiksowaną komosą ryżową, a zamiast garam masala, dodałam tandoori masala.