Wolno duszona marynowana wołowina

Wolno duszona marynowana wołowina Wołowina
Wolno duszona marynowana wołowina

Nabraliśmy ostatnio ochoty na "chińszczyznę". To dania, które łączą w sobie wiele zalet - doskonały smak, prostotę przygotowania i aromatyczne przyprawy. Jedynym problemem może być dostępna w Polsce wołowina, która zazwyczaj pochodzi z krów mlecznych i bywa najzwyczajniej w świecie twarda i włóknista. Nawet długie marynowanie nie zawsze pomaga. Zmieniliśmy więc jakiś czas temu sposób gotowania, zamiast przyrządzać ją w woku, wrzucamy wszystko do wolnowaru i... voilà. Mamy mięciutką, delikatną wołowinkę i sporo zaoszczędzonego czasu do wykorzystania na własne przyjemności.


Składniki Składniki

  • około 1 kg wołowiny (nie musi być najwyższej jakości, może być pręga)
  • 1-2 papryczki chili (można zastąpić suszoną papryczką chili w płatkach)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże grzyby mun (opcjonalnie)
  • 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie)
  • 4-5 cm kawałek świeżego imbiru 
  • 1 słoik (280 g) pociętych "na zapałki" pędów bambusa w zalewie wodnej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • Marynata:
  • 3/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku
  • 5-6 łyżek stołowych sake lub wytrawnego cherry lub czystej wódki 
  • 2-3 łyżki płynnego miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym) 
  • 1 płaska łyżeczka ostrej lub słodkiej mielonej papryki
  • 3/4 płaskiej łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Wołowina w sosie własnym z fasolką szparagową, kaparami i czerwonym winem

Mięso wołowe doskonale komponuje się z kaparami- to wiem od dawna, bitki wołowe w sosie kaparowym są jednym z moich ulubionych dań. Dziś przygotowałam danie a'la gulasz z pyszną, sezonową fasolką szparagową i kaparami.

Leczo z cukinią i wołowiną

Leczo to jednogarnkowe danie kuchni węgierskiej znane w wielu krajach na świecie. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie, pełne warzyw i aromatu.

Wołowe pulpeciki w sosie musztardowym

Pulpeciki z mięsa wołowego duszone w delikatnym, śmietankowym sosie o wyraźnym musztardowym smaku. Smaczne i sycące danie do przygotowania na patelni.

Strogonow

Strogonow zwany też pod nazwą boeuf stroganow to klasyczne danie z wołowiną, chociaż spotkałam się już z wieprzową i drobiową wersją tego dania. W tym przepisie klasyka, którą kojarzę z dzieciństwa i znam z kuchni Babci, czyli wołowina. Pyszny obiad jednogarnkowy, bardzo sycący i aromatyczny.

Kofta z mięsem mielonym

Kofta to jeden z moich najlepszych dań z użyciem mięsa mielonego. Niby zwykle pulpety, a jednak w smaku zupełnie inne. Ich przygotowanie nie jest trudne, a smak naprawdę wyjątkowy. Użyte w tym przepisie przyprawy nadają potrawie wspaniałego aromatu i smaku. Polecam to danie szczególnie tym osobom, którym znudziły się typowe mielone. Podaję je głównie z ugotowanym ryżem.

Gulasz wołowy z piekarnika

Gulasz wołowy z piekarnika - brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje rewelacyjnie. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a z wołowiny to już dla mnie poezja, która niestety ma jeden minus, a mianowicie bardzo długo okres przygotowywania potrawy, gotowania, stania w kuchni i pilnowania. To już mniej mi się podoba. Gulasz, który prezentuję przygotowuje się dużo szybciej niż tradycyjne gulasze, ponieważ wszystkie składniki po podsmażeniu wędrują do naczynia żaroodpornego i resztę załatwia za nas piekarnik. Gulasz wołowy z piekarnika to pyszne danie, może niezbyt szybkie, ale jakie wygodne.