Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami

Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami Inne
Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko.


Składniki Składniki

  • 2-3 dojrzałe banany (zamiast bananów można użyć np. przecieru z mango, pomijamy wówczas mleko)
  • 200 ml mleka
  • 50 g quinoa
  • 9-12 suszonych moreli (wybierając morele zwróćcie uwagę czy nie są zbyt mocno przesuszone)
  • galaretka o ulubionym smaku (można zastąpić np. puddingiem z chia lub dżemem z nasion chia)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sezamowa beza na kruchym z niespodzianką

Pyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę.

Wielkanocna Pascha

Wielkanocna Pascha. Przyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie przygotowałam ją jakiś czas temu do degustacji. Na pewno muszą ją powtórzyć. Sprawdzony przepis na obiad!

Rolada śniadaniowa bez pieczenia z płatkami

Zapraszam na roladę śniadaniową, która jest zdrowa i sycąca. Ciemna warstwa jest zrobiona z płatków Corn Flakes Kakao i miód. Bazą białej warstwy jest kasza jaglana z dodatkami.

Mleczny deser kawowy

Mleczny deser kawowy znalazłam dawno temu w starej książce kucharskiej, zapisałam w zeszycie, troszkę zmodyfikowałam, aby bardziej trafiał w mój gust i od tamtej pory jest ze mną. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, czy deser ten to kisiel, czy może jednak budyń, więc nazywam go po prostu mlecznym deserem kawowym. Jest pyszny i na pewno zasmakuje miłośnikom kawy (dla dzieci można przygotowywać z kawy zbożową), a udekorowany bitą śmietaną i czekoladowymi posypkami prezentuje się bardzo ładnie i można bez obaw podać go na rodzinnych uroczystościach.

Deser Monte z owocami - wegańskie i bez glutenu!

Deser waniliowo-czekoladowy z owocami, dżemem i kruchym ciastem. Jak dla mnie to taka owocowa wersja deseru Monte - oczywiście w wydaniu bezglutenowym i wegańskim.

Wiosenna Pomarańczowo-kokosowa Panna cotta (Vege & gluten free)

Dzisiaj prezentuję trochę inną wersję tego słynnego deseru. Przepis jest wegański, i wykonany na mleku kokosowym z pomarańczową nutą. Do zagęszczenia i uzyskania tej jakże charakterystycznej konsystencji użyłam agaru.  Agar - Agar ma takie same właściwości żelujące co żelatyna, z tym że nie pochodzi od zwierząt, a pozyskiwany jest krasnorostów. Kokos i pomarańcza tworzą harmonijny duet, do tego odrobina świeżej melisy,cukier z prawdziwą wanilią i pyszna kandyzowana skórka. Nic dodać i nic ująć. Wegańska Panna cotta w wiosennym klimacie podana do stołu.