Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach Gorące
Karkade - herbata z hibiskusa w dwóch wariantach

Pod jednym z postów Karolina wspomniała o karkade - wywodzącym się z Egiptu napoju na bazie kwiatów hibiskusa w Polsce najczęściej nazywanym herbatą z hibiskusa. W Arabii Saudyjskiej wszystkie składniki i dodatki do tego napoju są bardzo łatwo dostępne, a w Polsce pozostał mi jeszcze spory zapas płatków hibiskusowych, które przywiozłem z Turcji.


Składniki Składniki

  • 1 szklanka płatków hibiskusa (im więcej hibiskusa tym ciemniejszy i bardziej kwaskowy napój otrzymamy)
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) lub miodu
  • lód
  • Opcjonalnie smak i aromat karkade możemy wzbogacić niżej wymienionymi dodatkami (wybieramy jeden z nich):
  • 8-10 listków świeżej mięty
  • 4-5 kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 1/4 szklanki soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 łyżeczki wody różanej
  • szczypta kardamonu (nadaje karkade korzenny smak)
  • szczypta cynamonu (jeśli podajemy gorące karkade i ma nas rozgrzać)


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)