Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona Babki
Babka drożdżowa parzona

Nadchodzi czas na nasze ulubione ciasta czyli babki drożdżowe. Naszym zdaniem, to (obok makowców) najsmaczniejsze z  polskich ciast. Babki drożdżowe zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. Nie potrafię niestety odtworzyć przepisu, z którego korzystała moja babcia, ale często posiłkuję się recepturami Tadeusza Barowicza, choć niektóre z nich modyfikuję. Także poniższy przepis jest jego autorstwa. W nawiasach zaznaczyłam moje modyfikacje.


Składniki Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 75 g drożdży 
  • 75 g masła 
  • 150 g cukru  (dodałam cukier brązowy nierafinowany)
  • 100 g rodzynek 
  • cukier waniliowy (dodałam ekstrakt waniliowy)
  • skórka cytrynowa (dodałam skórkę pomarańczową)


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Babka Cytrynowo - Imbirowa Zwana Ciastem Śniadaniowym

Czy ciasto może być na śniadanie...? No raczej nie, ale po śniadaniu do kawki to już duże Tak ;)

Wilgotna Babka Cytrynowa

Wilgotna, mięciutka z posmakiem cytryny, taka jest ta babka. Jest pyszna i szybko można ja przygotować. Przed podaniem możemy ja polukrować lub posypać cukrem pudrem. dla mnie jest idealna taka bez niczego, ale nie wykluczam ze gdy upiekę ja kolejny raz to ja polukruje, cytrynowym lukrem.

Babka z jogurtem greckim

Wielkanoc za pasem, więc na blogu nie może zabraknąć prawdziwej baby. Ta jednak ma w sobie niespodziankę w postaci dodatku ananasowego jogurtu greckiego. Sprawił, że na długo zachowała świeżość. Puchata, mocno cytrynowa, zero zakalca - idealnie wypieczona. Osobiście zawsze w babach wielkanocnych irytował mnie dość wyczuwalny smak proszku do pieczenia - wiadomo - ucierane ciasto wymaga sporego jego dodatku. Zaskakująco: w tej babce proszku do pieczenia nie wyczuwamy - widocznie jogurt grecki skutecznie ten smak zniwelował. Przepis stąd z moimi modyfikacjami.

Murzynek z pijanymi wiśniami

Czekoladowe ciasto murzynek z wiśniami w spirytusie. Mięciutkie i wilgotne. Tak się składa ,że mam duży zasób "pijanych wiśni" i nadszedł czas aby je wykorzystać. Tym sposobem mamy pyszne ciasto.

Puszysta babka parzona

To stary rewelacyjny przepis... wiecie, że takie uwielbiam? W smaku babka jest typowo piaskowa, delikatna. Jeśli użyjemy budyni czekoladowych możemy uzyskać co najmniej tak samo pyszną babkę czekoladową. Ciasto piekłam w średniej foremce z kominem o średnicy na górze 24 cm.

Babka bezglutenowa

Kiedy zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, zaczynają się również przygotowania w kuchni. Chyba nikt nie wyobraża się Świątecznego stołu bez wielkanocnej babki. Jak pewnie zauważyłeś ten przepis będzie trochę inny, bo jest to przepis na babkę bezglutenową bez dodatku masła i mleka. Jeśli szukasz nowych wyzwań w kuchni , ten przepis na pewno Cię zainteresuje.