Lemonki - cytrynowe ciasteczka

Lemonki - cytrynowe ciasteczka Ciastka
Lemonki - cytrynowe ciasteczka

Przepis na te ciasteczka wypatrzyłam lata temu, jednak na wydrukowaniu receptury się skończyło. Ja mam w domu prawdziwych łasuchów, na weekend ciasto zawsze być musi, a do końca nie byłam pewna w jakich kategoriach ten wypiek traktować. W końcu postanowiłam oprócz dużego ciasta upiec i te ciasteczka. Teraz śmiało mogę potwierdzić, że użycie tej nazwy wcale nie jest na wyrost. Całość nie jest wysoka, więc faktycznie, gdy je pokroimy otrzymujemy takie właśnie niewielkie cytrynowe ciasteczka. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Intensywnie cytrynowe. Sprawdźcie sami.


Składniki Składniki

  • 2 i 1/4 szkl. mąki
  • 1/2 szkl.cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 2 duże lub 3 mniejsze cytryny, wyszorowane i sparzone
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru


Wypieki, sałatki i dania obiadowe, które sprawdzą się zarówno podczas codziennego gotowania, jak i przy planowaniu uroczystości rodzinnych czy spotkań w gronie znajomych.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruche ciastka z cukrem

Kruche ciastka z cukrem - ciastka z dziurką, klasyka wśród ciastek. Zna je każdy, produkuje większość firm cukierniczych, a ja lubię te moje kruche ciastka z cukrem - bez chemii, konserwantów, świeżutkie i obłędnie smaczne. Rozpływające się w ustach, waniliowo-maślane i gruby, chrupiący cukier na wierzchu.

Paluchy wiedźmy

Nie obchodzę Halloween, bo to dla mnie nie jest żadne święto, ale paluchy wiedźmy lubię i to bardzo, więc jeśli mam okazję to je robię. Są strasznie...smaczne, odrażająco...migdałowe, potwornie...dobre, wstrętnie...fajne. Kruche migdałowe ciasteczka z marmoladą i migdałkiem zrobią furorę wśród dzieci i dorosłych.

Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami.Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu.

Ciasteczka serowe z marmoladą - stary przepis

Pozwólcie, że znów uraczę Was ciasteczkami. Te jednak są z bardzo starego przepisu, który zaplątał się gdzieś w kuchennym zeszycie pod nazwą: „Serowe ciasteczka z marmoladą - najlepsze”. Cóż więc innego pozostało mi jak wykonanie „najlepszych” ciasteczek. A że w lodówce miałam spory klinek wiejskiego sera - musiałam spróbować należycie go wykorzystać. Jestem seromaniakiem więc miałam wobec powyższych ciasteczek spore wymagania. I jestem zadowolona: ciastka są cudownie kruche, ale jakby z ciasta francuskiego z lekkim posmakiem białego sera. Marmolada wspaniale się z nim zgrywa - ciasto samo w sobie bowiem nie jest słodkie, a w jej towarzystwie smakuje wybornie. Polecam stary, sprawdzony przepis - pycha! Znikną w oka mgnieniu - jak u nas, obiecuję.

Cantuccini- włoska klasyka bez glutenu

Cantuccini zwane również biscotti, to nic innego, jak włoskie ciasteczka z migdałami oraz pomarańczową nutą. Są idealną przekąską, której każdy kęs gwarantuje nowe doznania. W mojej wersji cantuccini są bez glutenu, z mniejszą ilością cukru oraz polskim akcentem w postaci miodu.

Ciasteczka śniadaniowe z dżemem z rokitnika

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam.