Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną Biszkopty
Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Puszysty biszkopt, mus jabłkowy z kawałkami jabłek i bita śmietana posypana czekoladą – niesłodkie i lekkie ciasto. Pięknie prezentuje się  na talerzu.


Składniki Składniki

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek (u mnie Ligol)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 100 g cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
  • 1/4 szklanki wody
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietanki 30-36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • 3 kostki mlecznej lub gorzkiej czekolady


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kostka makowo herbaciana

Tym razem postanowiłam sprawdzić co to będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie.

Śmietanowiec z malinami pieczony na biszkopcie

Na zachętę mogę tylko powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych wersji „nibysernika” jakie przerobiłam i spośród których jadłam: delikatny, bo na biszkopcie, puszysta śmietankowa pianka i owocowy akcent w postaci malin, które nadają mu nieco soczystości. Wykombinowałam taką wersję, bo nie miałam wystarczającej ilości mąki, żeby zrobić kruche - tak powstał wariant "nibysernika" na biszkopcie.

Ciasto łaciate

Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Ciasto W-Z

Ciasto W-Z to jedno z tych ciast, które każdy zna i nie trzeba go zbyt długo przedstawiać. Moja wersja to czekoladowy biszkopt przełożony dżemem wiśniowym i kremem z bitej śmietany i serka mascarpone, a wierzch ciasta udekorowany jest polewą czekoladową i cukrową posypką. Ciasto smakuje rewelacyjnie i idealnie nadaje się na mniejsze i większe okazje.

Ciasto z truskawkami i galaretką

Przepis na łatwe ciasto biszkoptowe z truskawkami, masą śmietanową i galaretką. To letnio wiosenne ciasto dla każdego. Smaczne ciasto z truskawkami to idealny przepis na deser.

Ciasto Ambasador

Jak wiele z moich ciast ostatnio powstał spontanicznie: wykonałam ciasto bazowe i myślałam co by tu wykombinować. Tak powstał moja wersja przepisu na popularny wśród  miłośników ciach wypiek. A Ambasador to baaardzo mocno nasączony biszkopt z dwoma rodzajami kremów: kawowym z wyczuwalnym rumem oraz waniliowym z bakaliami czekoladą. „Pomarańczą na torcie” są właśnie wspomniane owoce skąpane w pomarańczowej galaretce dodające Ambasadorowi uroku i smaku, pozostawiając uczucie soczystego, słodkiego orzeźwienia i chęci na więcej. Przekładaniec z gatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast.